La meitat dels aliments d’escoles i hospitals seran de proximitat
El conseller d’Agricultura defensa al Parlament reforçar la "sobirania alimentària"
La futura llei catalana d’alimentació, en què treballa des de fa anys la Generalitat i que el nou conseller d’Agricultura, Òscar Ordeig, va destacar ahir en la seva primera compareixença al Parlament, "treballarà per la sobirania alimentària i per les produccions de proximitat" i, amb aquest objectiu, inclourà la modificació de les bases reguladores de les compres que facin les administracions públiques perquè introdueixin almenys un 50% de productes de quilòmetre zero. La normativa es complementarà, va ressaltar Ordeig, amb el pla estratègic d’alimentació, "que serà un dels pilars d’aquest mandat".
Això significa, en suma, que la meitat del que es consumeixi als menjadors d’escoles, residències d’avis, hospitals i altres organismes públics haurà de ser adquirida a productors de la zona on aquests centres es trobin. "La mateixa llei preveu, a més, que l’alimentació entri de manera clara en el currículum de l’educació primària i secundària, de manera que els alumnes puguin conèixer i aprenguin a valorar els aliments que mengen, que sàpiguen d’on venen i qui els ha produït... I potser d’aquesta manera, de passada, s’alimentaran també noves vocacions", va afegir el conseller.
Presència del sector agrari
La mesura és una de les moltes prioritats anunciades per Ordeig en una intervenció davant la Comissió parlamentària d’Agricultura, en la qual, a més dels grups polítics, hi va haver una àmplia presència del sector agrari, des dels sindicats fins a les cooperatives de productors. Un altre dels anuncis del titular d’Agricultura va ser la creació de l’Institut Català de l’Oli, en la línia del que ja existeix amb referència al vi, l’Incavi.
Conscient que encara estan sobre la taula molts dels compromisos adquirits pel Govern després del ple monogràfic que la cambra catalana va dedicar el març passat al sector agrari, el conseller va esmentar l’esforç que s’està fent per alleujar la càrrega administrativa dels pagesos (queda camí per fer, va admetre) i les mesures que s’estan pensant per mirar de revertir l’envelliment i la falta de relleu generacional que pateix el sector.
Notícies relacionadesOrdeig va voler remarcar algunes dades en positiu com la de la renda agrària, que el 2023 va augmentar un 14,7% a Catalunya, "impulsada sobretot per l’augment dels preus de la carn". I les exportacions agroalimentàries catalanes, "que han crescut un 90% en l’última dècada". "És una indústria, l’agroalimentària, que dona feina a més de 92.000 persones", va destacar.
Ja ho va dir fa uns dies, però ahir ho va repetir: la Generalitat vol posar en marxa un nou pla de regadius que "suposi la modernització del 100% dels sistemes que estan en funcionament, però per fer-ho han de col·laborar no només els regants, sinó també altres administracions". Sobre els boscos, que són clau per a la preservació del paisatge i la gestió dels incendis, Ordeig va apuntar la possibilitat d’abordar una llei específica sobre aquest àmbit. "I arribat el cas, una agència sobre el bosc", va assenyalar.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia
- Trapero aposta per un increment dels Mossos per rebaixar el crim