Acord per modernitzar el canal d’Urgell

Govern i Generalitat decidiran com es reparteixen el finançament, de 1.400 milions

Acord per modernitzar el canal d’Urgell

Jordi V. Pou

2
Es llegeix en minuts
María Jesús Ibáñez
María Jesús Ibáñez

Periodista

ver +

El Govern central i la Generalitat constituiran un equip de treball mixt per decidir com es reparteixen "el finançament i les tasques de suport tècnic" que han de conduir a la modernització del canal d’Urgell, una infraestructura de regadiu centenària, que subministra aigua a 69.000 hectàrees de cultius de les comarques de Lleida i la millora dels quals constitueix "no només un desig, sinó una necessitat des del punt de vista productiu", va afirmar ahir el ministre d’Agricultura, Luis Planas.

El projecte per a la renovació integral de l’Urgell, impulsat pels regants i presentat oficialment en públic l’octubre de l’any 2023, té un pressupost inicial de més de 1.400 milions d’euros, amb els quals es preveu aconseguir un ús més eficient de l’aigua, minimitzar la despesa energètica i assegurar el subministrament en cas de sequeres (i evitar d’aquesta manera haver de barrar el pas d’aigua quan no hi ha reserves als embassaments, com va passar l’any passat).

Visita del ministre a Lleida

"És un projecte que mereix una reflexió seriosa i rigorosa, i per això treballarem amb la Generalitat de Catalunya i amb els mateixos regants per posar-nos a treballar-hi", va assenyalar Planas, que va visitar les instal·lacions de la fira agrària de Sant Miquel de Lleida, que celebra aquest any la seva 70a edició. El ministre d’Agricultura no va fixar terminis per a les obres, "serà en un futur pròxim", va afirmar, però va qualificar aquesta iniciativa d’"interès prioritari per al Govern".

"Tenim cada vegada menys disposició d’aigua, menys pluges, i temperatures més altes, i per això hem de ser capaços d’adaptar-nos a aquest nou context per produir aliments en quantitat, qualitat i a bon preu", va remarcar el titular d’Agricultura. De moment, va recordar, l’Estat té ja aprovades inversions aquest any per 140 milions per a vuit actuacions d’infraestructures de regadius a Catalunya, a través del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR).

Primeres obres

Notícies relacionades

De fet, abans fins i tot que s’anunciés la taula de treball entre Govern i Generalitat, el juliol passat van començar ja els primers treballs contemplats a les obres de modernització, amb l’obertura de tres basses reguladores que permetran aigua quan hi hagi excedents. Aquesta actuació, que també inclou la impermeabilització d’algunes conduccions per evitar d’aquesta manera fuites d’aigua, té un petit pressupost, de 30 milions d’euros.

Abans d’iniciar un recorregut pel recinte firal, en el qual s’exhibeix l’última tecnologia en matèria d’agricultura i ramaderia, Planas va informar que dilluns passat, en la reunió del Consell de Ministres d’Agricultura de la Unió Europea (UE), Espanya va presentar una sol·licitud perquè "si s’activa la reserva agrícola en un futur pròxim, aquesta tingui en compte els productors que treballen a la franja mediterrània, des d’Andalusia fins a Catalunya, com a possibles destinataris de fons extraordinaris per la sequera". "Si es mobilitzen ajudes comunitàries, aquesta és una bona raó per fer-ho", va insistir.