La inflació afluixa per quart mes i se situa en l’1,5% al setembre
L’índex és el més baix en tres anys i mig, fet que l’INE relaciona amb la caiguda dels preus dels carburants, els aliments i l’electricitat
La inflació dona un altre petit respir a la butxaca del consumidor. Per quart mes consecutiu, l’índex de preus de consum (IPC) mostra que la vida s’ha encarit d’any a any una mica menys que en els 30 dies precedents. Segons la dada avançada que va publicar ahir l’Institut Nacional d’Estadística (INE) –i que confirmarà a mitjans del mes vinent–, aquest setembre, els preus han pujat un 1,5% en comparació amb el setembre del 2023. A l’agost, aquesta mateixa comparació mostrava un 2,4%. El juliol, un 2,9%. I el juny, un 3,6%.
Això significa que la vida continua sent encara una mica més cara que fa un any, que en fa dos i que en fa tres (des de setembre del 2020, acumulem una pujada de gairebé el 18%), però, alhora, implica que aquest encariment va perdent potència. En concret, feia tres anys i mig que la base de dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE) no registrava una taxa tan baixa. Des de març del 2021. És significatiu, a més, que aquest percentatge es quedi per sota del 2%, que és el número que el Banc Central Europeu (BCE) estableix com a referencia per identificar una inflació sana.
Les raons de la moderació
Seguint encara a la banda de les bones notícies, la comparativa mensual mostra directament una taxa negativa. És a dir, que les obligacions de despesa d’una família han sigut més suaus al setembre, que a l’agost. Ho han sigut només un -0,1%, però es tracta d’un descens, al cap i a la fi. En aquest cas, és la segona caiguda de l’any després del -0,7% que es va registrar al juliol i després d’un agost que va quedar pla (+0,0%).
L’INE relaciona aquest alentiment generalitzat de la inflació amb la caiguda dels preus dels carburants i també, per descomptat, dels aliments i de l’electricitat. Fins a mitjans d’octubre, aquest organisme no donarà gaire més detall sobre la qüestió, però el gràfic dels mesos previs mostra corbes planes o a la baixa en el cost de 10 de les 12 grans categories en què es fixa aquest servei estadístic.
L’alimentació, la roba i el calçat, els mobles i els articles per a la llar en general, restaurants i hotels, begudes alcohòliques, educació, sanitat, transport... De fet, fins al mes d’agost només pujaven l’oci i la cultura i tot allò que envolta el pagament de la vivenda (hipoteques o lloguers, i subministraments).
No sorprèn, llavors, que també la inflació subjacent vagi a la baixa. Aquest indicador elimina de l’equació els elements més volàtils, com l’alimentació no elaborada i l’energia, per mesurar bé la situació de fons. Aquesta xifra està un 2,4% per sobre d’on se situava el setembre de l’any passat, però, de nou, es tracta d’una taxa inferior a la dels mesos previs i, també, la més baixa en anys.
Notícies relacionadesSegons el parer del Ministeri d’Economia, tot aquest quadre demostra "l’eficàcia de les mesures de política econòmica i la capacitat de l’economia espanyola de compatibilitzar el creixement econòmic més significatiu entre els principals països de la zona euro, quatre vegades superior a la mitjana, amb una moderació dels preus". "Uns factors que –apunta el departament en un comunicat–, juntament amb la positiva evolució del mercat laboral, estan permetent millorar la capacitat de compra dels ciutadans i la renda real de les llars".
Sense anar més lluny, l’INE també va confirmar ahir les dades sobre el creixement de l’economia espanyola en el segon trimestre de l’any. El producte interior brut (PIB) del país es va engreixar un 0,8% entre març i juny, impulsat en bona mesura pel consum privat, que va millorar un 2,9% en comparació amb el mateix període del 2023.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Habitatge Vint-i-quatre pisos i hores de cua
- Guardó Toni Ruiz, premiat a Davos per la seva capacitat transformadora
- Tribunals Laporta es desmarca davant la jutge de l’acusació d’estafa
- ‘Life Sciences BCN’, de Barcelona global Barcelona es bolca per ser capital europea de les ciències de la salut
- La crisi de l'habitatge La Cerdanya esclata contra la pressió immobiliària més agressiva
- Dur interrogatori a Elisa Mouliaá Qui és el jutge Carretero, protagonista en el judici contra Errejón
- IMMIGRACIÓ A LES CANÀRIES El Govern espanyol i les Canàries ratifiquen el pacte per al repartiment de menors migrants a l’espera de l’Advocacia de l’Estat i Junts
- Investigació ¿Tens un fill favorit? La ciència confirma el que molts pares i mares neguen
- Nova etapa a la Casa Blanca ‘Luxe silenciós’ al Capitoli
- El Govern impulsa un pla contra l’efecte dels aranzels dels EUA