El 98% dels CEO pensen ampliar les plantilles enguany

Els directius confien a elevar les vendes en els pròxims tres exercicis, segons KPMG

Seu de KPMG situada a la Torre de Cristal, a Madrid. | EDUARDO PARRA / EUROPA PRESS

Seu de KPMG situada a la Torre de Cristal, a Madrid. | EDUARDO PARRA / EUROPA PRESS

3
Es llegeix en minuts

Les perspectives dels consellers delegats espanyols són positives, tant pel que fa a l’economia general com a les seves companyies. Segons l’informe KPMG CEO Outlook 2024 publicat ahir, el 98% dels directius preveuen augmentar la seva plantilla aquest any, cosa que representa un increment de vuit punts percentuals respecte a l’any anterior. A més, el 80% confia que l’economia espanyola continuarà creixent.

Respecte a l’evolució de les seves pròpies empreses, el 76% dels CEO espanyols esperen un creixement en els pròxims tres anys, tot i que aquesta xifra representa una disminució de 10 punts en comparació amb el 2023. No obstant, es manté en sintonia amb la mitjana dels països analitzats. Malgrat aquesta lleu caiguda, els directius es mantenen optimistes: tots preveuen un augment de la facturació de les seves companyies en els pròxims tres anys, i el 68% estima que aquest increment superarà el 2,5%, el percentatge més alt entre els 11 països estudiats a l’informe.

"Compromís amb l’ocupació"

Juanjo Cano, president de KPMG a Espanya, assegura que "els primers executius mantenen el seu compromís amb l’ocupació i consoliden el pes dels assumptes ESG (factors ambientals, socials i de govern corporatiu, per les seves sigles en anglès) i la intel·ligència artificial (IA) generativa com a palanques de creixement empresarial, posant sempre en el centre de les seves estratègies els seus professionals i considerant també la resta de grups d’interès".

Aquest optimisme està recolzat per una estratègia d’inversió en tecnologies emergents com la IA generativa. Tot i que el 60% dels executius tenen la intenció d’invertir en aquesta tecnologia sense importar les fluctuacions econòmiques, el 72% considera que els beneficis no es veuran reflectits fins al cap d’almenys tres anys. En termes estratègics, la IA s’ha consolidat com la segona prioritat més important per als CEO, només per darrere de les iniciatives ESG. El 78% dels directius espanyols ja ha integrat aquests temes en les seves estratègies empresarials, i destaca el seu impacte en la relació amb els clients i la imatge de marca.

No obstant, l’adopció de la IA no està exempta de reptes. El 78% dels CEO expressa inquietuds ètiques relacionades amb la implementació de la IA generativa, i un 20% veu la ciberseguretat com el risc més important per al creixement de les seves organitzacions. Malgrat aquests riscos, el 80% dels directius no esperen que la IA tingui un impacte negatiu en la quantitat de llocs de treball. No obstant, reconeixen que serà necessari un procés d’actualització de competències perquè els empleats es puguin adaptar a les noves tecnologies. De fet, el 60% dels CEO veuen la formació i l’adquisició d’habilitats com un dels principals reptes per a l’adopció de la IA, i només el 28% creu que el seu equip està preparat per aprofitar el potencial d’aquesta innovació.

Riscos

Notícies relacionades

Quant als riscos que amenacen el creixement, tant a nivell nacional com global, els principals focus de preocupació per als CEO són els operacionals, la ciberseguretat i les cadenes de subministrament. A Espanya, a més, els riscos reputacionals cobren especial rellevància a causa del creixent escrutini dels grups d’interès, cosa que està influint en l’activitat empresarial.

La desena edició de l’informe presenta una anàlisi exhaustiva de les expectatives i estratègies dels consellers delegats de diferents sectors. L’enquesta va ser realitzada entre el 25 de juliol i el 29 d’agost del 2024, amb la participació de 1.325 directius, entre els quals 50 espanyols, tots ells al capdavant de companyies amb una facturació anual superior als 500 milions de dòlars (448 milions d’euros).