Fiscalitat després de la pandèmia

L’OCDE detecta una pujada global d’impost de societats i cotitzacions

L’informe dels canvis fiscals produïts el 2023 a 90 països observa també reformes a favor d’una més gran progressivitat en l’IRPF

L’OCDE detecta una pujada global d’impost de societats i cotitzacions
2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

Després de les mesures d’alleujament en els impostos adoptades pels governs per compensar els efectes de la pandèmia i de la posterior crisi inflacionista, l’organització de països desenvolupats OCDE detecta que el 2023 es va obrir pas una tendència general als països orientada, d’una banda, a fer marxa enrere en alguns d’aquells avantatges i, d’una altra, a la pujada d’alguns tributs, sobretot l’impost de societats i les cotitzacions socials.

"Hi ha senyals de desacceleració o reversió de la tendència a la baixa dels impostos observada durant la pandèmia de covid i el període d’alta inflació que va seguir", afirma l’OCDE al seu informe sobre els canvis tributaris produïts el 2023 en un total de 90 països i jurisdiccions publicat ahir. L’estudi arriba a la conclusió que, en general, "l’any 2023 va estar marcat per un ús relativament menys freqüent de retallades de taxes i mesures que tenen l’efecte de reduir la base impositiva, a favor d’augments de taxes i iniciatives destinades a ampliar la base imposable per a la majoria dels tipus d’impostos".

Principals impostos

L’anàlisi observa, com un canvi especialment rellevant el 2023, que la tendència a la baixa en les taxes impositives de l’impost de societats "sembla haver-se aturat" per primera vegada "després de dècades de retallades". I afirma que "els augments observats en les taxes de l’impost de societats van ser de magnitud significativa", si bé moltes jurisdiccions van millorar els seus suports a la inversió i la innovació. La "tendència creixent a expandir i augmentar les cotitzacions socials" s’emmarca –segons l’OCDE– en un context marcat per canvis demogràfics com l’envelliment de la població, l’augment dels costos de l’atenció mèdica i les necessitats més grans de finançament per a la protecció social".

Així mateix, es detecta una tendència general cap a una més gran progressivitat en l’IRPF "amb vista a reduir la càrrega fiscal sobre les llars de baixos ingressos" i pujades de la taxa màxima de l’impost en alguns països. També s’aprecia un corrent de canvis orientat a retirar les rebaixes dels impostos energètics.

Notícies relacionades

El cas d’Espanya

Molts dels canvis fiscals produïts a Espanya el 2023 participen en aquestes tendències generals. Així, l’OCDE remarca l’augment de la deducció general per rendes del treball en l’IRPF que va entrar en vigor l’any passat i la millora de les desgravacions per lloguer; els incentius a la compra del cotxe elèctric; l’amortització accelerada en l’impost de societats per a instal·lacions de recàrrega, i "altres incentius tributaris a l’activitat econòmica". A més, el 2023 va entrar en vigor un recàrrec en les cotitzacions socials dels treballadors, a través del nou mecanisme d’equitat intergeneracional.