Cercles concèntrics
Les conselleres repetidores de l’Ibex 35
La presència de les dones als consells de les principals empreses cotitzades espanyoles ha crescut al 40%. Quinze d’elles repeteixen en més d’un
El 22 de març d’aquest any, María Dolores Dancausa assumia la presidència no executiva de Bankinter, sent succeïda com a consellera delegada del banc per Gloria Ortiz. Amb aquest moviment, l’entitat financera es convertia en l’única empresa cotitzada de l’Ibex 35 amb els dos càrrecs ocupats per dones. Com a presidenta, Dancausa s’unia a quatre dones més que ocupen les mateixes posicions: Marta Ortega (Inditex), Ana Botín (Santander), Beatriz Corredor (Redeia) i Anne Bouverot (Cellnex) fins que sigui substituïda per Óscar Fanjul. Cinc de 35, un 14,2%, que passarà a un 11,4%.
Dancausa té un altre rècord: ser l’única dona amb presència en tres consells d’administració d’empreses de l’Ibex. Forma part, com a consellera externa, de l’empresa constructora i energètica Acciona i de la de moda i perfumeria Puig. Catorze dones més tenen presència en dos consells del selectiu borsari espanyol. A més, algunes d’elles també exerceixen de conselleres o assessories en altres empreses, algunes d’aquestes cotitzades o internacionals.
Al consell d’Acciona, Dancausa coincideix amb dos perfils diferents: María Salgado, cofundadora de Gdes Wind, empresa especialitzada en energia eòlica, i la financera mexicana –va passar per Goldman Sachs, Merrill Lynch i Bank of America– Sonia Dulá, que va ser consellera de Prisa, i ho és avui de la química nord-americana Huntsman. Salgado i Dulá són també conselleres d’Acciona Energía.
La carrera a l’administració pública i en les altes finances sol ser la principal porta d’entrada als consells de l’Ibex. Belén Romana és consellera d’Inditex i Santander, a més de Bolsa i Mercados Españoles, el seu principal accionista Six Group, i l’empresa de salut Werfen. Abans va ser directora general del Tresor i consellera del Banc d’Espanya i la CNMV.
María José García Beato, després de passar per l’administració, va fitxar com a directora d’assessoria jurídica de Banc Sabadell, on va arribar a ser secretària general i avui és consellera. També és consellera de la constructora presidida per Florentino Pérez, on coincideix amb Lourdes Maiz (consellera del BBVA) i Catalina Miñarro, consellera de Mapfre i directiva del Reial Madrid i patrona de la fundació d’aquest equip. ACS, BBVA i Sabadell, aquests dos enmig de l’OPA hostil, tenen tres conselleres que repeteixen en altres companyies.
L’empresària del sector salut i exministra amb el Govern de Zapatero Cristina Garmendia és una altra de les assídues als consells. És consellera de CaixaBank i Logista, a més de presidenta de Mediaset España. Va ser consellera de Gas Natural.
Per a Consuelo Castilla, presidenta de la firma de headhunting AdQualis, la repetició de dones en més d’un consell de gran empresa "és molt dolent. Treuen lloc a altres potencials candidates". ¿Per què passa?: "Encara funcionen molt les relacions i les agendes. Hi ha dones de grandíssim nivell, ocultes perquè no se’ls dona l’oportunitat. Al menys, les empreses de menys mida ja donen pas a altres noms".
L’experiència i el coneixement de les governances pot ser una de les raons d’aquestes repeticions. Luis Conde, president de l’empresa de cercatalents Seeliger & Conde, explica: "Tots els empresaris, quan encarreguen una cerca de conseller/a, demanen que tingui experiència en altres consells, cosa que significa, a part de conèixer-ne el funcionament, que tinguin visió global, que no es posin als òrgans de gestió i que tinguin cintura".
Sí que hi ha hagut molt progrés amb el pas dels anys. De ser testimonial a anar complint els objectius. La presència de les dones als consells de l’Ibex ha passat del 13,47% el 2011 al 40% actual, segons l’informe anual que realitza Iese Business School amb Atrevia. A tancament del 2023 hi havia 168 conselleres segons un estudi de la CNMV. Entre les 117 empreses cotitzades, 42 han arribat a l’objectiu del 40% de conselleres no executives que exigeix per al 2026 una directiva europea a les empreses amb més de 250 empleats. La CNMV evidencia les diferències de gènere que hi continua havent en l’alta direcció, on les dones només representen el 24,74% a l’Ibex.
A escala global, un informe de la consultora Deloitte a 18.000 empreses a 50 països, la situació és pitjor. A escala global, les dones representen el 23,3% dels consells d’administració, tot i que sol un 8,4% de dones ocupen la presidència d’aquests consells. "El sostre de vidre continua sent impenetrable perquè hi hagi més dones en alta direcció", diu Deloitte. Comptes pendents.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034