Tribunal Superior de Justícia de Catalunya
Les empreses han de mantenir el plus de puntualitat durant les baixes
Una sentència contra la patronal del transport sanitari veu discriminatòries les clàusules que exclouen d’aquest complement empleats malalts
Estar malalt no és un motiu lícit perquè l’empresa descompti al seu empleat el complement d’assistència o de puntualitat. Així ho ha estimat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), en una recent sentència a què ha tingut accés EL PERIÓDICO. En aquesta, els magistrats consideren que les companyies que així ho facin incorren en una pràctica il·legal que suposa una discriminació directa per motius de salut. És a dir, les incapacitats temporals no computen a efectes d’absentisme a l’hora de calcular el plus.
El cas que ha motivat la sentència es remet a una demanda del personal de tècnics d’ambulàncies, que a través dels sindicats SITAC i NANSA-C i assessorats pel bufet d’advocats Col·lectiu Ronda, van impugnar una clàusula del conveni col·lectiu del sector.
61,57 euros al mes
Entre les empreses de transport sanitari està instaurada i regulada una pràctica per incentivar els empleats que siguin puntuals i es presentin en el seu lloc de treball cada dia. Si compleixen les dues condicions, ser puntuals i no absentar-se cap dia del seu lloc, cobren 61,57 euros al mes per cada una. No obstant, si pequen d’impuntualitat uns dies al mes o s’absenten del seu lloc un mínim de jornades, es queden sense un o els dos complements. I aquí els sindicats implicats van considerar injustes les condicions, ja que un treballador que estigui de baixa uns dies al mes, tot i que la resta del mes arribi puntual al seu lloc i es presenti cada dia que sigui apte per treballar, es queda sense els complements. És a dir, tot i que faci tot el que estigui a la seva mà per complir amb el seu horari els dies en què no està malalt, es queda sense part del seu sou.
El conveni col·lectiu recull la següent clàusula, que exclou directament els empleats malalts: "En el cas de baixes per malaltia comuna que es prolonguin durant més de tres dies, no es percebrà l’import del complement d’assistència que correspongui al mes natural que es tracti, si en aquell període el treballador ha estat de baixa més de tres dies".
Notícies relacionadesEls magistrats sentencien que aquesta clàusula "implica un tracte discriminatori, per raó de malaltia; i això, en comparació als treballadors que, bé no han tingut situacions de baixa, o bé les han tingut com a derivades d’accident de treball, malaltia professional o risc durant l’embaràs, i que sí que perceben el complement. Constituint, aquest tracte diferent, una discriminació directa per raó de malaltia, que no obeeix a criteris objectius", segons diu la resolució judicial.
"La sentència afecta de forma immediata les més de 17.000 persones ocupades a Catalunya en el sector del transport sanitari, però el seu abast podria anar molt més enllà, ja que són centenars de milers els treballadors i treballadores a tot l’Estat que tenen les seves condicions laborals regides per convenis col·lectius que, d’una forma o una altra, incorporen fórmules per reduir la retribució per trobar-se en situació de baixa mèdica", afirmen des del Col·lectiu Ronda.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034