Espanya registra un estiu rècord amb 21,8 milions de turistes estrangers

L’arribada de viatgers va pujar l’11% i la despesa el 17% els vuit primers mesos de l’any

Espanya registra un estiu rècord amb 21,8 milions de turistes estrangers
2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

Espanya va registrar aquest any el millor estiu de la seva història amb l’arribada de 21,78 milions de turistes entre els mesos de juliol i agost, un 4,2% més que en el mateix període del 2017, quan el sector va viure la millor temporada estival des que hi ha registres. Només al juliol van arribar 10,8 milions de visitants estrangers, un 3% més que fa set anys, mentre que a l’agost es va arribar als 10,9 milions, un 5% més, segons les dades publicades ahir per l’Institut Nacional d’Estadística (INE). Entre els dos mesos sumen un terç dels turistes que han visitat el país aquest 2024, xifra que ascendeix a un total de 64,3 milions i suposa un augment de l’11% més que el 2019 i de l’11,2% més que el 2023.

La comparació de l’arribada de turistes en els mesos de juliol i agost es fa sobre les xifres del 2017 perquè aquest va ser el millor estiu des que hi ha registres. En l’acumulat dels vuit primers mesos de l’any la referència és el 2019, malgrat que el 2023 va ser l’any complet en què es van rebre més visitants. En el cas de la despesa que fan els turistes, la comparació serà amb els números de l’any passat, quan la despesa es va disparar amb força per l’alça de la inflació.

Més diners gastats

Així, si l’arribada d’estrangers bat tots els rècords, la de la despesa que fan els turistes els polvoritza. El vuitè mes de l’any, els visitants internacionals es van gastar 15.363 milions d’euros, cosa que suposa un augment del 13% respecte al mateix mes del 2023; mentre que en l’acumulat fins a l’agost les compres realitzades es disparen un 17,6%, i arriben als 86.471 milions d’euros. Xifres mai vistes, que estan marcades per la inflació derivada de la guerra d’Ucraïna i la imparable demanda de visitants després de la pandèmia, que pressiona a l’alça els preus. La despesa mitjana per turista va ser de 1.405 euros, amb un increment anual del 5,3%, mentre que la despesa mitjana diària va créixer un 8,8%, fins als 188 euros.

Els principals països emissors continuen sent el Regne Unit (amb 4,16 milions de turistes entre els dos mesos), França (3,75 milions) i Alemanya (2,49 milions), però ni el Regne Unit ni Alemanya han recuperat encara les xifres prepandèmia. L’històric rècord estiuenc s’aconsegueix per una diversificació més gran dels orígens dels turistes. Així, a l’increment de França (3,75 milions de turistes, un 4,4% més que el 2017), s’uneix el d’altres països com els Països Baixos, Itàlia, Portugal i Bèlgica.

Notícies relacionades

"Hem de continuar apostant per la diversificació, la desconcentració de l’oferta, la desestacionalització i la digitalització del sector", va celebrar ahir el ministre d’Indústria i Turisme, Jordi Hereu.

Al juliol i l’agost, Balears va ser la comunitat amb més visites, amb 2,54 milions i 2,44 milions, respectivament, seguida de Catalunya (2,39 i 2,28 milions).