Sector immobiliari

El Govern descarta ara castigar les autonomies si no apliquen la llei de vivienda

Rodríguez rebaixa el to amb les comunitats del PP i premiarà les regions complidores 

La ministra va condicionar la setmana passada la concessió d’ajudes a la declaració de zones tensionades

L’Executiu ja ha transferit a les comunitats 4.328 milions d’euros, segons el ministeri

El Govern descarta ara castigar les autonomies si no apliquen la llei de vivienda
2
Es llegeix en minuts

De càstigs a premis. El Ministeri de Vivenda i Agenda Urbana, a la Conferència Sectorial amb els consellers de les diferents comunitats autònomes, va rebaixar ahir el to i va prometre que premiarà aquelles regions que executin la millor política. Això suposa un canvi de posicionament, després que Isabel Rodríguez, dijous de la setmana passada, anunciés que condicionaria la concessió d’ajudes del pròxim pla estatal al compliment de la llei de vivenda.

La llei de vivenda inclou la possibilitat que les comunitats declarin zones tensionades per introduir límits al preu del lloguer, política contrària al posicionament del Partit Popular. La seva negativa a aplicar aquesta mesura, dret que està reconegut en la regulació, va portar Rodríguez a qualificar regions com la Comunitat de Madrid com a "insubmisses".

"Canvi de llenguatge"

Després d’aquestes declaracions, en la reunió feta ahir al ministeri, tots els consellers de la formació conservadora van exigir a la ministra una rectificació, que no es va produir.

El que sí que es va produir va ser un canvi en la postura, tal com van reconèixer els consellers populars. "Hi ha hagut un canvi de llenguatge. Avui ja no ha parlat de càstigs per a les comunitats que no declarin zones tensionades, sinó de premis per als que ho facin", va assenyalar en la conclusió Jorge Rodrigo, conseller de Vivenda i Transports de la Comunitat de Madrid.

En un comunicat abans de la reunió consensuada per les onze comunitats governades pel Partit Popular van titllar d’"amenaça" i "xantatge" les paraules de la ministra Isabel Rodríguez.

Bo jove

Segons fonts del Ministeri de Vivenda, totes les comunitats van votar per unanimitat a favor dels tres punts inclosos en l’ordre del dia de la Conferència Sectorial, malgrat el to aspre de la reunió. El primer a tractar i el que més diferències va despertar va ser el repartiment de 200 milions d’euros del bo jove per al lloguer. Les comunitats del PP van sol·licitar canvis per poder-lo tramitar més ràpid i d’una manera més senzilla. No obstant, Rocío Díaz, consellera de Foment, Articulació del Territori i Vivenda de la Junta d’Andalusia, igual com ha fet la Comunitat de Madrid, va denunciar que Vivenda i Agenda Urbana "ha tornat a fer cas omís dels suggeriments que han realitzat per evitar traves innecessàries des de l’origen".

Pla estatal

Un altre dels punts era la posada en marxa del pròxim Pla Estatal de Vivenda, que s’haurà de planificar en els pròxims mesos. Isabel Rodríguez, en declaracions fetes als mitjans de comunicació abans de la reunió, va assegurar que serà "un canvi de paradigma", amb l’objectiu d’"acabar amb el problema de la vivenda a Espanya". Per a això, va prometre destinar tots els recursos a l’abast de l’Estat en aquesta causa, amb l’objectiu de construir un parc de vivenda públic. Les diferents regions van instar el ministeri a fer noves reunions perquè sigui consensuat.

Notícies relacionades

L’últim assumpte a tractar era l’actualització de les xifres del pla de rehabilitació de vivenda i regeneració urbana amb càrrec al Pla de Recuperació.

Segons les dades que utilitza el ministeri, el Govern central ja ha transferit a les comunitats autònomes 4.328 milions d’euros dels 5.500 milions que disposa. Aquest capital ha servit per impulsar la construcció de 24.463 vivendes i rehabilitar-ne 47.000 més.

Temes:

Govern