Innovació tecnològica

Només el 10% de les empreses estatals han integrat la intel·ligència artificial

Quatre de cada 10 companyies planegen accelerar l’adopció de la IA, diu un informe 

En assegurances, telecomunicacions i banca hi ha més implantació

Només el 10% de les empreses estatals han integrat la intel·ligència artificial
2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Un 36% de les empreses a Espanya estan començant a desenvolupar els plans per integrar la intel·ligència artificial (IA) a la seva estratègia. Així es desprèn de l’informe Ascendant 2024 elaborat per la companyia especialitzada en transformació digital Minsait, propietat d’Indra, i presentat ahir al Círculo Ecuestre de Barcelona.

L’estudi, titulat IA, radiografia d’una revolució en marxa, aborda el creixent grau adopció d’aquesta tecnologia tant pel sector privat com de l’Administració pública. Per a això, han enquestat un total de 900 organitzacions de fins a 15 sectors econòmics diferents.

Bona predisposició

En l’actualitat amb prou feines un 10% de les empreses la tenen completament integrada als seus plans. "El nivell d’adopció de la IA en les empreses és encara molt baix", va confessar Salvador Garcia Ruiz, director executiu d’Indra Barcelona. Amb tot, gairebé quatre de cada 10 companyies planeja accelerar-ne la implantació. Aquesta predisposició, segons va valorar a principis d’any Luis Abril, director general de Minsait i conseller executiu d’Indra, "demostra la importància estratègica que la IA acabarà tenint en els negocis".

El grau d’adopció empresarial de la IA varia depenent del sector. Assegurances, telecomunicacions i banca són les tres indústries que encapçalen el rànquing, un podi que coincideix amb aquelles que més inverteixen en innovació tecnològica. Per a un 72% de les empreses sondejades, la principal prioritat en l’ús de la IA és l’eficiència, optimitzar l’operativa per estalviar costos. Un 34% vol utilitzar-la per agilitzar l’analítica de dades i millorar així la presa de decisions corporatives.

Quant a les principals barreres que limiten l’adopció de la IA, un 36% de les empreses apunta a l’escassetat de professionals qualificats, un 35% acusa la falta de visió estratègica dels líders organitzatius i un 31% assenyala la falta d’estabilitat en matèria regulatòria. Aquest últim punt es deu al fet que l’enquesta es va realitzar abans que la Unió Europea aprovés la seva pionera llei d’intel·ligència artificial.

Notícies relacionades

A més, l’informe revela que un 78% de les empreses aposten pel núvol i per productes de software de tercers com Microsoft, Amazon o Google com base de la IA. "Els grans models de llenguatge estan fora de l’abast de pràcticament totes les empreses, per això es recolzen en proveïdors externs", va assenyalar Leticia Gómez, responsable d’estratègia i govern d’IA a Minsait. Menys d’un 6% de les companyies tenen accés a eines per mesurar l’impacte de la IA en els seus processos de producció, cosa que també suposa un problema.

Durant la presentació de l’informe davant el teixit empresarial català, els experts de la filial d’Indra van recalcar que, perquè tingui èxit, el pla d’adopció d’IA s’ha d’alinear amb l’estratègia corporativa de l’empresa, que també ha d’apostar per un observatori normatiu que garanteixi el compliment de la legislació.