Incapacitat temporal

La Seguretat Social estudiarà un retorn "flexible" després d’una baixa

Saiz citarà patronal i sindicats per abordar fórmules per a la reincorporació progressiva dels treballadors, que serà voluntària

La Seguretat Social estudiarà un retorn "flexible" després d’una baixa
1
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Ministeri d’Inclusió i Seguretat Social té previst citar de manera "imminent" patronal i sindicats per abordar fórmules "flexibles" perquè els empleats de baixa mèdica es reincorporin progressivament al seu lloc de treball. Una mena d’estatus intermedi entre l’alta i la baixa i que serà sempre "voluntari", segons va anunciar la ministra Elma Saiz ahir durant l’esmorzar informatiu de Nova Economia Fòrum, a Madrid. "Hi ha persones que en alguns processos puguin potser incorporar-se a treballar. [...] Hi ha processos, per exemple, qui estigui sortint d’un procés de càncer, en els quals des de la voluntarietat i garantia de la seva salut i seguretat, es podria tornar a treballar amb una incapacitat temporal que no sigui estar d’alta o estar de baixa. O en casos de pluriactivitat, que puguin estar de baixa per a una activitat, però en una altra sí que puguin desenvolupar altres feines", va afirmar Saiz.

La proposta, no concretada per la ministra del PSOE, no va agradar als seus socis de Sumar. "Només hi ha una raó darrere de la incapacitat temporal: protegir la salut de les persones treballadores. No hi ha més opcions ni raons. Ni flexibilitat, ni parcialitat, amb la salut no s’hi juga", va dir la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, al seu compte de X.

Crítiques de CCOO i UGT

Notícies relacionades

Tampoc va agradar als sindicats. Des de CCOO, el secretari de política social, Carlos Bravo, va criticar que no se’ls hagi consultat la proposta. "No s’ha de transmetre incertesa sobre la seva situació a persones en situació d’incapacitat temporal", va afirmar. Des de la UGT, la seva homòloga, Cristina Estévez, tem els riscos d’aquesta "voluntarietat" en retorn progressiu davant potencials pressions d’un cap.

Als despatxos del ministeri hi ha una greu preocupació pel repunt del nombre i la durada de les baixes per incapacitat temporal. La inquietud no se circumscriu a aquests despatxos, ja que les patronals també fa temps que lamenten l’increment de l’absentisme.