Sàhara Occidental

Anul·lats els acords de pesca i agricultura entre el Marroc i la UE

El TJUE dona la raó al Front Polisario però manté en vigor un any les mesures sobre productes agrícoles per seguretat jurídica

Anul·lats els acords de pesca i agricultura entre el Marroc i la UE

JUNTA DE ANDALUCÍA - Archivo

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) va anul·lar ahir els acords comercials del 2019 entre els Vint-i-set i el Marroc en matèria de pesca i de productes agrícoles. El TJUE al·lega que el poble del Sàhara Occidental no hi va donar consentiment i que es van celebrar vulnerant els principis d’autodeterminació i de l’efecte relatiu dels tractats, segons informa l’agència Efe. Tot i això, en el cas del conveni relatiu a les mesures de liberalització en matèria de productes agrícoles, la cort amb seu a Luxemburg va decidir mantenir-lo en vigor durant 12 mesos des d’ahir, tenint en compte les conseqüències negatives greus per a l’acció exterior de la Unió que comportaria anul·lar-lo immediatament i per raons de seguretat jurídica.

Notícies relacionades

El 2019, el Front Polisario va interposar davant el Tribunal General de la Unió Europea, que és la primera instància judicial del club comunitari, una sèrie de recursos d’anul·lació contra els acords comercials sobre pesca i agricultura tancats entre el Marroc i els Vint-i-set. Al considerar que la Unió i el Marroc havien celebrat acords aplicables al Sàhara Occidental sense haver obtingut el consentiment del poble del Sàhara Occidental, el Tribunal General el 2021 va anul·lar els acords, tot i que va mantenir-ne temporalment els efectes.

La Comissió Europea i el Consell de la UE (els estats membres) van recórrer aquesta decisió davant el Tribunal de Justícia de la Unió Europea, la instància judicial superior del club comunitari.