AFTERWORK D’EL PERIÓDICO

Relat: "La Fira és una espai de grans consensos i lleialtat institucional"

El president de l’organisme firal de Barcelona defensa "lideratge, coratge i decisió" per emprendre qüestions com l’ampliació de l’aeroport

La meta és ser «referent a escala internacional en els pròxims 15 o 20 anys»

L’executiu va insistir en els beneficis de la titularitat pública i la gestió privada

Relat: "La Fira és una espai de grans consensos i lleialtat institucional"
4
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Si alguna institució representa l’acord i la transversalitat, aquesta és Fira de Barcelona. Pau Relat, president de l’organisme firal i al seu torn de la societat Fira Circuit, que a partir de l’1 de gener explotarà la diversificació del Circuit de Barcelona Catalunya, assegura que la Fira "és un espai de grans consensos i de lleialtat institucional". Aquest és, assegura, un dels grans actius de l’organisme, que, segons explica, "viu un dels millors moments de la seva història". I aquest farmacèutic de formació i per tradició familiar que presideix Mat Holding, destaca que tant el Govern sortint, el d’ERC; com l’entrant, del PSC, "tenen el ferm compromís de donar continuïtat al model" durant una trobada Afterwork organitzada per EL PERIÓDICO a Casa Seat.

"Tant la Generalitat com l’ajuntament i la Cambra de Comerç han entès que és un bé important, un bé superior, que està per sobre dels interessos particulars", va afirmar Relat a preguntes fetes pel director del diari, Albert Sáez, amb qui va mantenir un diàleg en el marc de les trobades Afterwork davant un auditori d’empresaris i directius. De fet, aquest últim li va preguntar "¿quin és l’elixir?" perquè aquest organisme funcioni al marge de polèmiques polítiques i institucionals. I aquesta poció màgica, segons el seu parer, consisteix a "blindar la governança i tenir un bon equip de gestió de la cosa pública, que legitima per demanar més col·laboració publicoprivada".

"Fira, feina i família"

Quant a les infraestructures, Relat, sense entrar en les qüestions més tècniques, va defensar també que hi hagi "lideratge, coratge i decisió" per emprendre temes com l’ampliació de l’aeroport, embarrancat des de fa dos anys, així com menys traves administratives per establir moltes més connexions intercontinentals. En el capítol personal es va confessar practicant de les tres efes: "Fira feina i família".

A preguntes de Sáez sobre el model de la Fira, va insistir en els beneficis de la titularitat pública i la gestió privada. "La inversió la fa l’Administració i la gestió, que requereix llums llargs i visió estratègica, és important que es pugui fer fora d’un context d’immediatesa", com el de la política. I és que pensen estendre el model mitjançant la gestió del circuit que ha guanyat la Fira, que té per objectiu la digitalització, la sostenibilitat i la diversificació. "Volem que el circuit sigui un pol i un ecosistema de la indústria de la mobilitat i d’altres esdeveniments esportius diferents del motor". Va posar com a exemple els esdeveniments musicals, els concerts o els festivals i d’altres activitats relacionades amb la Fira.

Relat va rebutjar que hi hagi una obsessió a comparar-se amb Ifema, la fira de Madrid. "Tenim la nostra estratègia. Apostem per acollir esdeveniments internacionals de referència respectant el que facin altres ciutats". I, al seu torn, davant la decisió de la capital d’Espanya de comptar amb el Gran Premi de Fórmula 1, va recordar que hi ha altres països del món en què n’hi ha més d’un. El president de la Fira considera que l’organisme viu "un dels millors moments de la seva història", cosa que atribueix a la involucració del teixit empresarial. Això és el que ha permès "una mirada llarga i visió estratègica". No només va recordar que el Mobile hagi optat per seguir a Barcelona de manera permanent sinó l’atracció de mostres com el saló més gran de l’audiovisual, ISE, o el del marisc i productes del mar, Seafood Expo Global, entre d’altres. I no n’arriben més perquè, mentre durin les obres d’ampliació, hi ha manca d’espai, va explicar.

Notícies relacionades

I és que fruit d’aquesta governança a llarg termini que va esgrimir es va aconseguir aprovar l’ampliació que sumarà 60.000 metres quadrats addicionals al recinte de Gran Via, fins a arribar als 300.000, mantenint Montjuïc com "un espai icònic" on es continuaran celebrant fires. Segons el parer de Relat, un dels grans èxits és que "tothom se sent part de la Fira". La meta és ser "referent a escala internacional en àmbits econòmics de l’economia productiva en els pròxims 15 o 20 anys". I sempre identificant els sectors de futur, no només per atraure salons puntuals sinó "per deixar llegat, creant un ecosistema", com ha passat amb el Mobile.

I per mantenir aquesta estratègia també són necessaris altres elements. "Si alguna cosa no li falta a la Fira és talent. Ens falta una bona infraestructura, que ja hi treballem, i demanar a les administracions que siguin coherents amb els objectius de ser referent i créixer internacionalment. Fan falta les infraestructures perquè la gent pugui arribar", afirma. Quant a l’aeroport, Relat admet que "és el més ben connectat punt a punt amb altres ciutats, però el problema són els vols intercontinentals, dels quals en necessitem molts més". Segons el seu parer, cal deixar que "l’economia de mercat decideixi: si el mercat de Catalunya genera prou trànsit per a un vol a Tòquio o a Nova Delhi, no hi posem traves administratives", va dir. Relat considera que "s’ha socialitzat la presa de decisions i tothom opina de tot, però és que al final algú ha de tenir el coratge i lideratge i decidir i assumir les responsabilitats", en relació amb temes com el de l’ampliació de l’aeroport.