Els empresaris del Bages reclamen diversificar i compartir reptes "realistes"
Els participants en la trobada organitzada per Prensa Ibérica destaquen que el territori "té totes les peces" per ser competitiu
L’empresariat de la Catalunya central reclama diversificació de les activitats econòmiques i alhora concebre compartir reptes però amb projectes "realistes", per afrontar els reptes de futur d’un territori que, coincideixen, "té totes les peces" per convertir-se en competitiu en entorn global, en el qual la Xina apareix com una amenaça econòmica cada vegada més tangible i en el qual la incertesa geopolítica és un element que condiciona la prospectiva. Un territori, i més concretament una comarca, el Bages, que té al de la Fàbrica Nova el projecte més capaç d’aglutinar empresa i universitat per dibuixar les condicions per crear un pol d’innovació.
Aquestes són algunes de les conclusions del primer Fòrum Empresarial de Sant Fruitós de Bages 2024, titulat En recerca del nou lideratge, una cita que va reunir ahir al matí prop d’un centenar de representants d’empreses i institucions del Bages i de la Catalunya central per radiografiar l’estat de salut i les perspectives de futur de l’economia local. La jornada, inclosa en la programació d’Actius, el vertical econòmic del grup Prensa Ibérica, estava organitzada per Regió7, EL PERIÓDICO, Actius i Prensa Ibérica.
Posar en relleu el territori
La jornada la va inaugurar Martí Saballs, director d’Informació Econòmica de Prensa Ibérica, que va agrair la presència dels participants per posar en relleu el territori. Saballs va donar pas a Josep Lluís Micó, director de Regió7, que va remarcar que la trobada constatava "dues bones notícies": "la vitalitat empresarial a la regió central" i "el compromís del mitjà de comunicació de referència, Regió7, i el seu grup editor, Prensa Ibérica". Segons Micó, "ens estem convertint en el nou paradigma que, sense renunciar a l’autonomia, podem créixer i fer progressar la societat mitjançant la col·laboració sincera i honesta, crítica però sempre constructiva", va remarcar per presentar les intervencions de la jornada .
Joan Carles Batanés, alcalde de Sant Fruitós, va destacar que aquest municipi acollís la trobada, un municipi prop d’una capital de comarca, Manresa, que "és com és per les diverses poblacions que té a l’entorn, que constitueixen el nucli del potencial desenvolupament econòmic de la Catalunya central, on Sant Fruitós és el punt central". "La recerca de nou lideratge passa per aquesta zona", va afirmar l’alcalde, que va destacar de Sant Fruitós ser a prop de Manresa, la facilitat en la mobilitat i una orografia favorable per a la implantació d’usos industrials. I un govern municipal, va dir, "que creu que les empreses mereixen un tracte de ciutadà".
El fòrum va continuar amb una taula rodona, moderada per Saballs sobre El paper de la Catalunya central en el món de la indústria i la logística, que va reunir Luis Giménez, director d’inversions i promoció del promotor i propietari d’immobles logístics P3 Parks; Josep Macià, el segon president manresà de la factoria del Bages de Denso; Jordi Lladó, director general de Rossignol a Artés; Elvira Garcia, vicepresidenta de la Cambra de Comerç de Manresa i gerent d’Inoxforma, i Josep Ribas, actual responsable de la cadena manresana de sastreria a mida Señor.
Pol d’innovació
Un equipament de futur que pot impulsar el reclamat pol d’innovació pot ser la Fàbrica Nova, un dels projectes centrals, en termes de foment econòmic de Manresa, de l’equip de govern de l’alcalde Marc Aloy. "El projecte més transformador que tenim a la ciutat", el va definir Jordi Vila, i que recull la tradició industrial de la capital del Bages en un edifici que representa la història tèxtil local. "Pot generar atracció per a la gent de fora. Pot ser un punt d’inflexió, que tinc ganes que passi. Que sigui ràpid", va demanar Albert Giralt.
Que la Fàbrica Nova, que ha d’acollir els estudis universitaris de la UPC a Manresa, a més del Centre de Formació Pràctica, entre altres equipaments vinculats al desenvolupament econòmic del Bages, sigui aviat una realitat és un desig també per a Sílvia Gratacòs. "Les empreses demanen una ràpida execució i una concreció. Perquè les empreses no hagin d’anar-se’n a Girona o a Reus". Moritz Castejón es va afegir a la petició, malgrat lamentar que "fa quinze anys que es parla d’això", una afirmació que va generar desconcert entre els assistents, sobretot en l’alcalde Aloy, perquè l’equipament era propietat de l’entitat financera fins fa un parell d’anys, quan va passar en mans de l’Ajuntament de Manresa.
La segona taula de la jornada va acabar amb un record del projecte del Parc Central, gairebé dues dècades després encara en desenvolupament, tot i que ja ara desencallat des de del punt de vista urbanístic, però amb les exigències tecnològiques molt rebaixades.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Tres hores que van canviar el Barça
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia