Eurogrup

Espanya proposa minicoalicions de països per al mercat de capitals

Espanya proposa minicoalicions de països per al mercat de capitals

OLIVIER HOSLET

1
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

Espanya ha plantejat a la Unió Europea un "mecanisme innovador" per aconseguir una presa de decisions "de manera àgil i eficaç", que permeti avançar en la unió del mercat de capitals sense necessitat d’haver d’aconseguir acords més amplis o unànimes, que són cada vegada més difícils d’assolir entre els 27. Així ho va plantejar ahir el ministre d’Economia, Carlos Cuerpo, a la seva arribada a la reunió de l’Eurogrup, a Luxemburg. A la pràctica, la proposta d’Espanya es basa a avançar en determinades fórmules d’integració del mercat de capitals de manera experimental, prenent com a punt de partida un grup més petit de països (un mínim de tres estats membre), sota la tutela de la Comissió Europea, al qual després es podrien anar sumant progressivament la resta d’estats membre.

La proposta d’Espanya és una mena d’Europa a dues velocitats, en la línia de plantejaments previs ja formulats per altres països, com França. En concret, Cuerpo ho ha plantejat com una mena de "Laboratori Europeu de Competitivitat (Lab)" que permetria a minicoalicions de tres estats membre (com a mínim) "provar projectes en un ambient controlat i reglat, a tall de sandbox, en què iniciatives que s’han retardat durant anys, com les relacionades amb la unió del mercat de capitals o la unió bancària, puguin sortir endavant".

Notícies relacionades

Finançament de pimes

En particular, Cuerpo va proposar que el primer projecte d’aquest laboratori sigui "la creació d’un sistema europeu de ràtings per facilitar el finançament de les pimes tant al seu país d’origen com fora". Des del punt de vista d’Economia, un sistema harmonitzat, transfronterer i comparable d’assignació de qualificacions de solvència a pimes serviria per augmentar i millorar el finançament i el creixement de les petites i mitjanes empreses a la Unió Europea.