"¿Qui són aquests de Glovo?"
Les famílies són cada vegada més petites, fet que influeix en el descens de les compres
«Ara, ja sola amb el meu marit, ens permetem sortir més a menjar fora», explica la Marta
Més del 16% dels àpats que van realitzar els espanyols el 2023 es van preparar fora de casa, o bé en la modalitat de ‘take away’ o bé consumides en bars i restaurants, segons l’‘Informe del consum d’alimentació a Espanya’ publicat pel Ministeri d’Agricultura.
Encara riu quan recorda el dia, aquest estiu, en què la seva mare el va interrogar: "Però, a veure, filla, ¿qui són aquests nois de Glovo a qui tant truques?". La dona, ja viuda, estava passant uns dies a casa de la Núria i aquells xavals que trucaven a la porta, nit sí, nit no, carregats amb pizzes, hamburgueses o fideus xinesos, la tenien intrigada. "Estàvem de vacances i, la veritat, em feia bastanta mandra posar-me a cuinar, així que, amb els nens també per casa, vaig demanar diverses vegades que ens portessin el sopar", explica aquesta lleidatana, psicòloga de professió, que reconeix que en els últims anys ha pres l’hàbit de fer-se portar el menjar almenys una vegada per setmana. "Altres vegades, anem nosaltres a buscar un kebab o unes racions de sushi i ens ho portem a casa", explica.
De fet, més del 16% dels àpats que van realitzar els espanyols el 2023 es van preparar fora de l’àmbit domèstic, ja fos en la modalitat take away o consumides en bars i restaurants, segons recull l’Informe del consum d’alimentació a Espanya que va publicar el Ministeri d’Agricultura el juny passat. El mateix informe constata que, efectivament, en termes generals, el consum alimentari va descendir l’any passat en un 0,7% respecte al 2022 i detalla que, per consumir dins i fora del domicili, es van comprar gairebé 31.000 milions de quilos de menjar, "l’equivalent a una ingesta per persona d’uns 685 quilos d’aliments i begudes", bastant menys que abans de la covid.
El fet que cada vegada hi hagi més llars formades per joves i adults independents, per parelles adultes sense fills i per jubilats ha influït en aquest descens, malgrat que la xifra global hagi crescut en 243.868 unitats més l’últim any. Això s’explica perquè les famílies són cada vegada més petites, "si tenim en compte l’evolució respecte a l’època prèvia a la pandèmia, són les llars formades per una o dues persones les que més creixen, sent les integrades per quatre persones aquelles que menys creixement experimenten", diu l’informe d’Agricultura, a partir de les dades d’Estadística Contínua de Població que va publicar l’Institut Nacional d’Estadística (INE) l’1 de gener del 2024.
Permetre’s algun luxe
Això és el que ha passat a casa de la Marta. Fins fa un parell d’anys, eren quatre a la família i solien fer els àpats junts a casa. "Ara, ja sola amb el meu marit, ens permetem sortir més a menjar fora… Entre altres coses, perquè de vegades no val la pena posar-se a cuinar només per a nosaltres dos", explica aquesta administrativa a punt de jubilar-se, que ha vist com els nois, ja emancipats en pisos compartits amb amics, ni tan sols li demanen que els prepari tàpers, "perquè ells s’apanyen bastant bé". Tant la Marta com el seu marit tenen ingressos estables i, després de tants anys dedicats a la família, tenen clar que estan en condicions de permetre’s algun luxe. Són un clar exemple del que s’ha denominat generació silver (platejada), un sector de població cada vegada més atractiu per a l’economia i que en els pròxims anys tindrà un pes important, amb l’arribada dels boomers a la jubilació.
"Ha arribat un moment en què ja tens de tot i penses que és hora de fer coses que no has fet abans", prossegueix la dona, que aquest estiu ha passat tres setmanes a l’Índia amb la seva parella. Ser propietari no és ja una prioritat, afirma, per la qual cosa, per exemple, han decidit que quan el cotxe comenci a donar problemes o a acumular avaries, no el substituiran. "Podem llogar-ne un per a les vacances o demanar-lo al meu germà si sorgeix una emergència", indica. Això els permetrà, assenyala també, posar de lloguer la plaça d’aparcament que tenim i aconseguir així un ingrés extra.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034