Regularització de cotitzacions

La Seguretat Social comunicarà als autònoms la quota que hauran de pagar

Els treballadors per compte propi que hagin cotitzat per sota dels seus rendiments hauran d’abonar la diferència

La Seguretat Social comunicarà als autònoms la quota que hauran de pagar
2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Seguretat Social, a partir del mes de novembre, es posarà en contacte amb els primers autònoms per comunicar-los si han estat pagant més cotitzacions de les que haurien de pagar pel seu volum d’ingressos o, si per contra, s’han quedat curts i hauran de compensar la diferència. El cobrament o el pagament, és a dir, la regularització de quotes, s’efectuarà durant els pròxims mesos i estarà culminat el març del 2025, segons va traslladar ahir el Ministeri d’Inclusió i Seguretat Social a les organitzacions més representatives dels treballadors per compte propi.

L’1 de gener del 2023 va entrar en vigor el nou sistema de cotitzacions dels autònoms. Fins aleshores pagaven la quota que més els convenia, independentment de si obtenien molts beneficis o pocs de la seva activitat. Ara, cada autònom paga una quota adaptada al seu volum de rendiments.

Hi ha un total de 15 franges d’ingrés, des de menys de 670 euros mensuals fins a més de 6.000 euros, i aquest any les quotes oscil·len entre els 225 euros i els 530 euros. I la idea és que cada trimestre l’autoocupat faci una estimació de com li està anant per corregir diferències, i si està guanyant més, passar-se a una quota més alta, o si està pagant menys, a una de més baixa.

L’Agència Tributària està encara verificant i creuant les declaracions de rendiments de 3,7 milions de treballadors per compte propi amb les quotes que han pagat a la Seguretat Social durant els dos últims anys. "Aquest procediment, d’una ressenyable complexitat tècnica, s’està desenvolupant durant aquests mesos i culminarà la primera part del 2025", va afirmar el ministeri en un comunicat.

Nova negociació pendent

Segons coincideixen a apuntar diferents organitzacions d’autònoms, només uns 400.000, és a dir, el 12% del col·lectiu, han modificat la seva base de cotització, fet que pot fer augurar que la Seguretat Social acabi cobrant o pagant les diferències si la resta de treballadors per compte propi (o aquest mateix 12%) s’han quedat curts o s’han passat en les seves estimacions.

El nou sistema de cotitzacions d’autònoms està en fase transicional. Les quotes van canviant, eixamplant-se lleugerament la diferència entre els que més paguen i els que menys, fins al 2025. A partir del 2026, les noves quotes estan per definir i el Govern haurà d’obrir una nova negociació amb les organitzacions per definir un nou camí fins al 2032.

Notícies relacionades

El full de ruta de la Seguretat Social és anar fent que les contribucions que es reclamen als autònoms s’assemblin a la dels assalariats. Perquè els que puguin contribueixin més al sistema i, en el futur, els quedin millors pensions.

Sobre aquesta qüestió de la protecció, els interlocutors socials han quedat pendents de ser convocats per a una nova reunió en la qual s’abordi el funcionament de la prestació per cessament d’activitat. Aquesta és una mena d’atur dels autònoms i l’han d’autoritzar les mútues col·laboradores de la Seguretat Social. L’any passat l’Estat va abonar 63 milions d’euros en aquest tipus de prestacions i els representants del col·lectiu reclamen que no es posin traves perquè qui hagi cotitzat rebi la seva prestació en cas de necessitat.

Temes:

Govern