Treball no aconsegueix imposar les 38,5 hores aquest any

Díaz continuarà negociant amb patronal i sindicats i manté el salt a les 37,5 hores el 2025, que afectaria 12 milions de persones, com a "irrenunciable"

Treball no aconsegueix imposar les 38,5 hores aquest any
3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Rosa María Sánchez

La vicepresidenta segona del Govern, Yolanda Díaz, va anunciar ahir la seva intenció d’impulsar la reducció de la jornada laboral a 37,5 hores per setmana per la via d’un avantprojecte de llei, per tràmit parlamentari d’urgència. Així ho va explicar la vicepresidenta en la roda de premsa posterior a la reunió del Consell de Ministres, en què va reiterar la seva confiança a poder arribar a un acord tripartit amb patronal i sindicats. "Continuo negociant i no m’aixecaré de la taula i crec que hi ha avenços a la taula", va insistir.

A la pràctica, la decisió d’articular la reducció de la jornada setmanal a través d’un projecte de llei, i no d’un reial decret llei, fa pràcticament impossible que la nova norma sigui definitivament aprovada per les Corts i en vigor dins de l’exercici 2024. Un temor que ja manifestaven els sindicats davant les reticències de la patronal i la demora de les negociacions.

Així, Treball es prepara per fer el salt directament de les actuals 40 hores setmanals de jornada màxima a les 37,5 hores, sense passar pel pas intermedi de les 38,5 hores, que inicialment estava previst que apliquessin ja en algun moment d’aquest any. "Ara farem tot en un sol pas", traslladen a EL PERIÓDICO fonts del Ministeri de Treball.

Abans del final del 2025

El compromís inicial del Ministeri de Treball d’arribar al 31 de desembre del 2025 amb una jornada màxima de 37,5 hores es manté inalterable, si bé la dinàmica negociadora els ha portat a renunciar al seu pla inicial d’escalonar en dos passos aquest objectiu, tal com Sumar va negociar amb el PSOE per a l’acord de legislatura. Des de les files socialistes s’ha reconegut durant aquestes últimes setmanes que valia la pena demorar la negociació i mirar de madurar un acord amb la patronal, tot i que això impliqués retardar l’aplicació efectiva del pactat.

Però l’objectiu final continua sent el mateix. La idea és que una companyia pugui començar l’any que ve en 40 hores setmanals, però que sí o sí el 31 de desembre del 2025 ja estigui fent les 37,5 hores.

La vicepresidenta segona va insistir a no marcar-se terminis per tancar les converses en el diàleg social i traslladar, posteriorment, l’eix negociador al Congrés, on haurà de reunir suports suficients. Una negociació que es presumeix complicada, atesa el precari equilibri del bloc de la investidura i on els vots de Junts seran claus.

"L’acord de Govern que ens diu que el 31 de desembre de l’any 2025 tota la població assalariada espanyola, amb una afectació de més de 12 milions de persones treballadores, veurà reduïda la seva jornada en dues hores i mitja es complirà", va declarar Díaz en la roda de premsa. Una part sensible d’aquests, els empleats a temps parcial, veuran automàticament incrementades les seves nòmines una vegada entri en vigor la reducció de jornada, ja que el seu preu hora pujarà. Un col·lectiu, aquest, eminentment format per dones.

Notícies relacionades

Les negociacions en el si del diàleg social fa mesos que s’allarguen. Unes converses que van començar de manera bipartida entre patronal i sindicats al gener, a què es va sumar Treball la primavera i que aquest divendres vinent tenen una nova trobada. En paral·lel, CCOO i UGT van reunir ahir les seves executives per estudiar noves mobilitzacions mitjançant les quals pressionar tant la patronal com el mateix Govern perquè acceleri els seus tràmits i la nova norma cremi etapes al més aviat possible.

Al Ministeri de Treball estan convençuts que aconseguiran convèncer la patronal amb el seu pla d’ajudes i acompanyament a les micro i petites empreses. És en aquestes en les quals hi ha més reticències a reduir la jornada sense abaixar el salari i per això Yolanda Díaz els ofereix cursos de formació i assessoria perquè les empreses es reorganitzin i aprenguin a fer més amb menys hores. I així guanyar productivitat i poder adaptar-se a les noves 37,5 hores.