Lluita contra la falta d’allotjaments

Els promotors creuen que el pla d’Illa necessita duplicar la construcció

Agents immobiliaris i investigadors consideren que els 4.400 milions anunciats pel president són "insuficients" per solucionar el problema

«És com intentar apagar un incendi forestal amb galledes d’aigua», diu Jaime Palomera, d’IDRA

Els promotors creuen que el pla d’Illa necessita duplicar la construcció
2
Es llegeix en minuts
María Jesús Ibáñez
María Jesús Ibáñez

Periodista

ver +

S’ha d’accelerar el ritme, construir més i més ràpid, i s’ha de fer "en aquells llocs on hi ha una demanda acreditada i realment es necessita". L’Associació de Promotors i Constructors d’Edificis de Catalunya (APCE) valora positivament el paquet de mesures sobre habitatge anunciat ahir pel president Illa, en tant que "tota acció encaminada a incrementar l’oferta" és sempre benvinguda. Però l’entitat avisa també que el pla ha "d’estar acompanyat d’una dotació pressupostària suficient", ha de contemplar "fórmules de col·laboració publicoprivada realistes i efectives" i ha de donar, en suma, resposta a les "necessitats de noves llars, que el Pla Territorial Sectorial de l’Habitatge a Catalunya xifra en 25.000 nous habitatges a l’any".

Tenint en compte que en l’actualitat s’estan construint entorn de 15.000 habitatges nous anuals a Catalunya, "n’arrosseguem un dèficit de 10.000", lluny doncs de les previsions, constata l’entitat. "Esperem que l’anunci del president Illa no corri el risc de quedar en una declaració de bones intencions, com ha passat en el passat", adverteix l’APCE. En tot cas, "és el sector promotor constructor privat el que té la maquinària per poder portar a terme aquesta tasca, ja que l’estructura productiva de l’administració per si sola no podrà assumir aquest repte", recorda.

Bastant més crítics es van mostrar ahir els agents de la propietat immobiliària (API) catalans i l’Institut de Recerca Urbana de Barcelona (IDRA), que consideren que les mesures proposades per Illa resultaran insuficients per solucionar un problema que s’ha convertit en una autèntica emergència. "Per posar un símil, és com intentar apagar un incendi forestal amb galledes d’aigua", va exemplificar Jaime Palomera, director de l’àrea d’Habitatge i Ciutat a IDRA. "És una bona notícia, però no soluciona el problema, no refredarà els preus", va assegurar.

Notícies relacionades

Amb el pressupost que el Govern destinarà a aquest pla, 4.400 milions d’euros en quatre anys, "l’administració pública podria, per exemple, comprar habitatges ja existents però que es troben buits", va proposar Palomera, que destaca que "seria una solució més sostenible i molt més econòmica que la de posar-se a construir habitatge nou". L’expert va remarcar, així mateix, que la xifra de 50.000 habitatges que es proposa edificar la Generalitat en els pròxims anys "coincideix, exactament, amb els que estan actualment en el mercat turístic, que, si canviessin d’usos, permetrien tenir una oferta estable de lloguer".

Per al portaveu de l’organització API, Carles Sala, el nombre d’habitatges que ha sigut anunciat per Illa ajudarà a incrementar el parc d’habitatge públic, i va recordar que Espanya "està a la cua" d’Europa, amb tot just un 2% d’habitatge social davant el més del 30% dels Països Baixos o el 20% de França, però serà "absolutament insuficient" en l’horitzó del 2030. Sala va aprofitar per retreure a la Generalitat que centri els seus esforços en el control de les rendes al considerar que "el problema no se soluciona assenyalant amb el dit els propietaris".