Energia

L’AIE reclama "suport polític" al combustible verd

L’organisme avisa que els carburants renovables "s’estan quedant enrere"

L’AIE reclama "suport polític" al combustible verd
1
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

Les energies renovables, com la solar fotovoltaica i l’eòlica, s’adrecen a aconseguir la meitat de la demanda elèctrica a tot el món el 2030. Els combustibles renovables, però, "s’estan quedant enrere". Aquesta és la conclusió de l’últim informe de l’Agència Internacional de l’Energia (AIE) sobre renovables, en què el braç energètic de l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) aprofita per reclamar "suport a polític específic" per als combustibles verds per arribar a zero emissions netes en el sector energètic el 2050.

L’organisme entén per combustibles renovables una cistella de productes entre els quals s’inclouen els carburants produïts a partir de matèria orgànica, com l’oli utilitzat i els residus, però també combustibles sintètics, generats a partir de CO2, hidrogen renovable o biogàs. Una sèrie de productes que, segons les seves projeccions, es mantindran per sota del 6% de la demanda total d’energia el 2030. Per això adverteix que, si es vol arribar a zero emissions netes en el sector energètic el 2050, "l’adopció de combustibles renovables s’ha gairebé de duplicar per al 2030".

Notícies relacionades

"Tot i això, en les condicions actuals del mercat, es preveu que creixerà només el 20%", afirma l’informe, publicat ahir. Entre els principals obstacles al desplegament, l’agència amb seu a París esmenta l’alta estructura de costos que fa pujar els preus en detriment de la seva alternativa fòssil i proposa als governs "desenvolupar polítiques per tancar la bretxa de preus amb els combustibles fòssils, promoure la innovació, construir cadenes de subministrament resilients, implementar requisits de sostenibilitat i eliminar els subsidis als combustibles fòssils".

Al contrari del que passa amb les renovables per produir electricitat, com per exemple l’eòlica i la solar fotovoltaica, que preveuen augmentar la capacitat en més de 5.500 gigawatts (GW) arreu del món entre els anys 2024 i 2030, és a dir, gairebé tres vegades el creixement dels últims sis anys.