El TC anul·la la proposta de lloguer social de la llei catalana de vivenda
El tribunal creu que la norma envaeix competències estatals per obligar els grans tenidors a oferir aquesta fórmula abans d’iniciar un desnonament
El Tribunal Constitucional ha donat la raó en part al Grup Parlamentari Popular en el Congrés contra el conjunt de la llei del Parlament català de 3 de març del 2022 que va modificar les de 2007, 2015 i 2016 per afrontar l’emergència en l’àmbit de la vivenda, i ha declarat inconstitucionals alguns dels seus preceptes, com el que estableix l’obligació d’oferir una proposta de lloguer social abans d’interposar una demanda judicial i les seves obligacions contractuals.
La sentència, feta pública ahir, rebutja la queixa dirigida contra la totalitat de la llei per motius competencials, però considera que part dels preceptes impugnats incorren en una efectiva invasió de les competències estatals en matèria de legislació processal i sobre bases de les obligacions contractuals. En un dels casos, assenyala, es vulnera l’article 25.1 de la Constitució, motiu que condueix a la seva declaració d’inconstitucionalitat i nul·litat.
En concret, el Constitucional anul·la l’article 1.3, que establia "l’obligació d’oferir una proposta de lloguer social abans d’interposar una demanda judicial" en els termes que preveia la llei de mesures urgents per afrontar l’emergència en l’àmbit de la vivenda i la pobresa energètica.
També considera inconstitucional l’article 1.2, que fa extensiva l’obligació d’oferir una proposta de lloguer social abans d’interposar determinades demandes judicials a qualsevol acció executiva derivada de la reclamació d’un deute hipotecari i a determinades demandes de desnonament, i preveu la interrupció dels procediments iniciats en els quals no s’hagi acreditat la formulació de l’oferta de lloguer social.
També es declaren inconstitucionals diversos aspectes per vulnerar la competència estatal en matèria de bases sobre les obligacions contractuals, com el que es preveu en l’article 11, en el qual es contempla la renovació dels contractes de lloguer social per una sola vegada quan arribin a la seva conclusió
Resposta de Territori
Notícies relacionadesLa Conselleria de Territori ha sortit al pas de la resolució judicial assegurant que "el Govern està determinat a proporcionar, dins d’aquesta legislatura, solucions a les persones que es trobin en situació d’emergència habitacional", informa María Jesús Ibáñez. Recorda que, dins del paquet de mesures sobre la vivenda anunciat dimecres pel president Salvador Illa al Parlament, figura "una partida de 10 milions d’euros per atendre casos de famílies vulnerables".
"No ens conformem amb l’anul·lació dels articles de la llei que han sigut declarats inconstitucionals, per aquest motiu continuem regulant el lloguer social", afirmen fonts del departament que dirigeix Sílvia Paneque, que remarquen que en els últims anys s’han resolt més de 3.000 casos de famílies vulnerables que havien de ser desnonades per un gran tenidor amb lloguers socials obligatoris. "I, com que la sentència no té efectes retroactius, això ja no es pot tocar", conclouen.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
Conselleria de Territori Vivenda Lloguer de vivenda Govern Vivenda social Tribunal Constitucional
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Conferència a Brussel·les ¿Què ha trencat i què pot trencar Junts en la negociació amb el PSOE? Les claus de l’estratègia de Puigdemont
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034
- Així va l’Eurolliga La quarta victòria confirma la rehabilitació del Barça