Estratègies financeres

La pugna entre bancs rebaixa les hipoteques a tipus fix per sota del 3%

El descens de l’euríbor i la previsió de més baixades intensifica la competència entre les entitats pels préstecs per comprar vivenda 

Els crèdits mixtos i variables perden protagonisme

La pugna entre bancs rebaixa les hipoteques a tipus fix per sota del 3%
4
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El descens de l’euríbor ha desencadenat una lluita entre bancs per captar clients per a hipoteques a tipus fix amb les quals establir un preu atractiu per a períodes de fins a 30 anys. Els actuals tipus baixos i les expectatives de noves rebaixes, després d’un període entre juliol de 2022 fins al setembre de 2023 amb una pujada abrupta que els va portar del 0% al 4,50%, ha intensificat la pugna entre entitats per captar hipoteques.

En l’actualitat hi ha moltes ofertes per sota del 3% i almenys més d’una desena d’entitats financeres han rebaixat els seus tipus d’interès fins a situar-los entre el 2,60% i el 2,95%, segons el comparador financer HelpMyCash. En tot cas, mitjançant negociació a les oficines, les ofertes poden rebaixar-se fins a 0,30 punts, segons fonts financeres. També la fintech Trioteca destaca que les hipoteques a tipus fix són ara el "total i absolut protagonista" davant les de tipus variable, que se situen entorn del 4% si se’ls suma el diferencial més habitual respecte a l’euríbor.

Les dades reflecteixen la tendència generalitzada per amarrar un tipus d’interès el més baix possible. Si a l’agost les hipoteques firmades a tipus fix se situaven en el 68,3% davant el 31,7% de les mixtes, al setembre aquesta diferència és encara més gran, ja que el mixt queda reduït al 12,5% i el fix domina el mercat amb un 85,7% del total, segons Trioteca. Els experts avisen que, en cas que els clients que tenen hipoteca variable vulguin passar-se a la fixa, el 31 de desembre acaba el període durant el qual no es paguen comissions per aquest canvi.

"Esperonades per les últimes retallades de tipus del Banc Central Europeu (BCE), moltes entitats bancàries han reduït l’interès dels seus préstecs hipotecaris en les últimes setmanes; una estratègia amb la qual pretenen millorar el seu volum de concessions després d’un 2023 més fluix a causa, precisament, de l’encariment que van patir aquests productes l’any passat", segons HelpMyCash.

Després d’una anàlisi de les ofertes existents, HelpMyCash afirma que "almenys 12 bancs ofereixen ara unes hipoteques més barates que a principis del mes de setembre: Bankinter, COINC, Ibercaja, EVO Banc, Caixa Enginyers, MyInvestor, BBVA, Unicaja, ING, Caixa Guissona, Cajasiete i Kutxabank. Les rebaixes més destacades afecten préstecs hipotecaris a tipus fix, que són els que tenen més demanda a Espanya, tot i que moltes entitats han millorat també el preu de les seves ofertes a interès variable i mixt.

També ha entrat en aquesta dinàmica el Banc Sabadell, que compta amb una oferta al 2,60% subjecta a certes condicions que ha de complir el client, segons fonts del banc. En aquesta entitat asseguren que el 60% del seu estoc és a tipus fix i que aquesta mena de préstecs han augmentat en un 10% l’últim any. Hi ha més entitats que ofereixen tipus més baixos en funció que els clients compleixin els requisits, com domiciliar la nòmina o contractar una assegurança de llar o de vida, com és el cas de CaixaBank, que, en aquests supòsits, proposa el 2,85% a 30 anys. "El preu que s’ofereix està totalment adaptat al client", segons fonts de CaixaBank.

Els analistes de HelpMyCash destaquen les rebaixes de les hipoteques fixes d’EVO Banco (del 2,90% al 2,70%), BBVA (del 3% al 2,75%), Ibercaja (del 2,95% al 2,75%), Bankinter (del 2,99% al 2,79%) i COINC (del 2,99% al 2,79%). Segons l’especialista hipotecari de HelpMyCash Miquel Riera, "feia més d’un any i mig que els bancs no oferien uns tipus fixos tan reduïts". "De fet, abans de l’estiu, l’interès mitjà d’una hipoteca fixa rondava el 3%", afegeix.

Altres rebaixes

Notícies relacionades

També destaca que altres entitats han reduït significativament l’interès de les seves hipoteques a tipus fix, tot i que no arriben a preus tan baixos. Són Unicaja (del 3,15% al 2,95%), Caixa Enginyers (del 3,10% al 2,95%) i MyInvestor (del 3,49% al 3,25%). Quant a les hipoteques mixtes, asseguren que, entre setembre i octubre, sis entitats han rebaixat el tipus fix inicial que s’aplica durant els primers anys del termini de devolució. Són Ibercaja (del 2,10% a l’1,75% a cinc anys), Cajasiete (del 2,45% a l’1,99% a cinc anys), EVO Banco (del 2,45% al 2,35% a cinc anys), Caixa Guissona (del 2,99% al 2,49% a cinc anys), ING (del 2,90% al 2,70% a 10 anys) i Caixa Enginyers (del 3,10% al 2,95% a 10 anys).

A més, segons el comparador, dos bancs han reduït tant el tipus fix inicial com l’interès variable posterior: Bankinter i Unicaja. L’interès de la hipoteca mixta de la primera entitat ha baixat del 2,99% al 2,79% a 10 anys en el primer tram i de l’euríbor més 0,75% a l’euríbor més 0,70% en el segon. I el de la segona ha passat del 3,20% al 3,05% durant els primers 10 anys i d’euríbor més 0,85% a euríbor més 0,80% per a la resta del termini. De tota manera, la majoria d’aquestes rebaixes afecten l’interès fix que aquests productes tenen durant els primers 12 o 24 mesos. Només Bankinter i COINC han rebaixat el diferencial, que és la part que se suma a l’euríbor per calcular el tipus variable. En els dos casos, el seu interès s’ha reduït d’euríbor més 0,75% (2,50% fix el primer any) a euríbor més 0,70% (2,25% fix el primer any).

Temes:

ING Bankinter BBVA