Mercat laboral
Díaz preveu crear 65.000 llocs de treball amb ajudes a pimes per reduir la jornada
Treball planteja bonificar l’ampliació horària a empleats a temps parcial i les contractacions en empreses que implementin les 37,5 hores
El Ministeri de Treball ja ha concretat a patronal i sindicats els detalls del seu pla Pime 375, que vol ajudar les petites companyies a implementar la reducció de jornada laboral a 37,5 hores setmanals. Un document al qual ha tingut accés aquest diari i que conté bonificacions per a l’ampliació d’hores als empleats que estiguin actualment a temps parcial, així com per a les noves contractacions, entre d’altres.
El Pime 375 busca seduir les patronals i incorporar-les a un acord tripartit que facilitaria el tràmit parlamentari d’una norma que avui dia no té els suports garantits per prosperar i poder entrar en vigor. I, segons les previsions del departament liderat per Yolanda Díaz, "preveu que s’acullin a la mesura més de 80.000 empreses i autònoms, que crearien llocs de treball equivalents a uns 65.000 contractes a jornada completa".
¿A qui va dirigit?
El Ministeri de Treball ha identificat les companyies de menys de 10 empleats com les més necessitades d’acompanyament públic per reduir la jornada de manera eficient i sense perdre productivitat. Segons les seves dades, hi ha 1,1 milions d’empreses registrades en la Seguretat Social a Espanya amb menys d’una desena d’empleats. Tot i que no totes podran presentar-s’hi.
Treball ha posat una segona condició per acollir-se al pla, segons l’esborrany de la seva proposta. I és que les petites companyies no poden tenir una facturació superior a dos milions d’euros anuals.
¿Quines ajudes rebran?
El ministeri ofereix dos tipus d’ajudes. Totes dues són bonificacions de part de les cotitzacions socials. Podran rebre-les per aquells empleats als quals contractin per compensar les hores que deixarà de treballar la resta de la plantilla amb la reducció de jornada. O per les hores que augmentin de jornada als empleats a temps parcial que ja tinguin en plantilla. Les empreses podran estalviar-se, en els dos casos, les contingències comunes del treballador que contractin o d’aquells a qui augmentin les hores. Només d’aquests, no de la resta. Aquestes equivalen aproximadament al 24% del cost laboral brut que assumeix una empresa a l’hora de pagar una nòmina
¿Qui podrà ser contractat amb ajudes?
La persona contractada ha d’estar prèviament en l’atur. No s’hi val que una pime li "tregui" un treballador a una altra empresa, sinó que ha d’estar prèviament donat d’alta en el Sepe com a persona aturada. L’ajuda monetària tindrà "un increment de 55 euros quan la contractació sigui de dones, de persones joves fins a 30 anys i de persones més grans de 55. Aquestes ajudes podran ser acumulables".
Notícies relacionadesAssessorament públic.
A més de les bonificacions, el pla contempla un servei d’assessorament per a les companyies, que podran acudir a la xarxa COE (Centres Públics d’Orientació, Emprenedoria, Acompanyament i Innovació per a l’Ocupació). El Ministeri de Treball també obre la porta que les cambres de comerç puguin involucrar-s’hi també.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Tres hores que van canviar el Barça
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia