La collita d’oli remunta i fa preveure preus més moderats

Les previsions dels productors apunten que se superaran els 1,26 milions de tones, per sobre de la mitjana de les últimes campanyes

La collita d’oli remunta i fa preveure preus més moderats
2
Es llegeix en minuts
María Jesús Ibáñez
María Jesús Ibáñez

Periodista

ver +

Ja es comencen a veure pels camps i camins rurals els primers remolcs carregats d’olives acabades de collir. I tot i que és encara aviat (a moltes regions falten unes setmanes per començar a batre), les previsions són aquest any més que optimistes. Tot apunta que la collita d’oli d’oliva experimentarà una recuperació de la producció mitjana a Espanya, després de dues campanyes extraordinàriament baixes, delmades per culpa de la sequera. Segons les dades que maneja el Ministeri d’Agricultura, la collita 2024-2025 arribarà a l’1.262.300 tones, cosa que representaria un increment del 48% respecte a la temporada anterior, i se situaria un 4% per sobre de la mitjana de les sis últimes campanyes. Les pluges que van caure la primavera passada, just quan les oliveres es trobaven en plena floració i els fruits començaven a quallar, han sigut determinants per a la recuperació.

"Les dades són positives" i la recuperació del potencial productiu "permetrà reprendre la normalitat als mercats", ha vaticinat el ministre d’Agricultura, Luis Planas, després de comprovar les informacions que les principals zones productores han enviat les últimes setmanes a Madrid. "Estem en una situació favorable per disposar d’un volum suficient per proveir el mercat nacional, amb un preu que sigui raonable per a les famílies i inferior als imports tan alts que s’han assolit", declarava recentment Planas en una entrevista amb Europa Press.

Descens en origen

De fet, amb l’inici de la collita a les primeres finques, l’Observatori de Preus i Mercats de la Junta d’Andalusia, el mercat de referència per a aquest producte a Espanya, ja ha començat a registrar descensos significatius en els preus en origen, que són els que els trulls (allà on es produeix l’oli) paguen als agricultors. És de preveure, doncs, que aquestes disminucions es traslladin, més aviat que tard, al preu de venda al públic, el que paguem els consumidors a la botiga.

Amb tot, especialment en els oliverars de secà, cal seguir pendents de les condicions climàtiques de les pròximes setmanes, adverteix el ministeri, "que seran determinants per garantir la correcta evolució de l’oliva, ja que les precipitacions en aquesta fase del cultiu són claus per a la producció d’oli", puntualitza. Hi ha temps, perquè el moment fort de la recol·lecció no sol arribar fins entrat el mes de novembre. Tot i que hi ha zones com per exemple la denominació d’origen (DO) Siurana, a les comarques de Tarragona, on ja han obert alguns molins per començar a rebre les olives que s’estan recollint.

Bones expectatives

Notícies relacionades

"Aquí serà a partir del 15 d’octubre quan pràcticament tots els trulls comencin la molta", expliquen fonts de la DO. També els seus veïns de la denominació d’origen Garrigues, a Lleida, treballen amb aquesta mateixa previsió. Però malgrat les bones expectatives globals, en aquests dos territoris de Catalunya (la tercera autonomia espanyola pel que fa a producció d’oli d’oliva), l’estimació és en aquests moments un 59% inferior respecte a l’any passat, que ja va ser, per si mateix, bastant dolent. "Estem a expenses de les pluges que venen per veure si pot millorar alguna cosa aquesta previsió... En el secà aquest aigua pot ser molt beneficiosa", comenten fonts del sector.

L’increment de collita més notable el registrarà Andalusia, la gran productora d’oli d’Espanya, amb un increment del 77% respecte a la campanya precedent.

Temes:

Agricultura