Tambors de guerra comercial

El Banc d’Espanya avisa de la debilitat de la indústria si hi ha ruptura amb la Xina

Una enquesta revela que les empreses espanyoles que depenen del país asiàtic no han adoptat ni preveuen adoptar mesures per reduir el seu vincle

El Banc d’Espanya avisa de la debilitat de la indústria si hi ha ruptura amb la Xina
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un 10% de les empreses espanyoles enquestades pel Banc d’Espanya declaren importar subministraments essencials de la Xina. Aquest percentatge arriba al 20% en el cas del sector industrial. En particular, la dependència d’insummes crítics provinents de la Xina és del 40% en empreses del sector químic i de material elèctric; arriba al 60% en els fabricants de productes informàtics, electrònics i òptics i arriba al 80% de les empreses del sector farmacèutic.

Malgrat aquesta dependència crítica de la indústria espanyola respecte dels subministraments procedents del gegant asiàtic –similar a la d’Itàlia (17%), tot i que una mica menor que la d’Alemanya (34%)– "la majoria de les empreses [espanyoles] no han pres, de moment, cap mesura directament encaminada a reduir la seva dependència dels insummes crítics provinents de la Xina". Així ho conclou el Banc d’Espanya en un article publicat ahir a partir de diferents enquestes realitzades per la mateixa entitat i pel Banc Central Europeu (BCE) entre companyies espanyoles, italianes i alemanyes.

Així, el 51% de les empreses importadores d’insummes crítics de la Xina declaren que "ni han actuat ni preveuen actuar per reduir aquesta exposició", mentre que el 27% estarien plantejant-se adoptar algun tipus de mesura al llarg del 2024. Per tant, només un 22% de les empreses espanyoles tenen alguna estratègia actualment en marxa –conclou l’organisme supervisor– i aquest percentatge és una mica inferior al que es dona a Itàlia (30%) o a Alemanya (40%), on només una minoria no es planteja prendre mesures respecte a això.

Notícies relacionades

El Banc d’Espanya reconeix, en tot cas, que, tot i que la majoria de les empreses espanyoles no ha adoptat estratègies per reduir la seva dependència de la Xina sí que n’hi ha un 53% que que estan augmentant el nombre de proveïdors localitzats més a prop o a Espanya. Les companyies més actives en aquesta tendència són les més grans i les pertanyents als sectors de fabricació de productes farmacèutics, de material i equip elèctric, tèxtil, de maquinària i de productes informàtics, electrònics i òptics.

El Banc d’Espanya conclou que un escenari de deteriorament de les relacions amb la Xina, "la probabilitat de materialització de la qual ha augmentat després dels recents anuncis de restriccions comercials per part de les autoritats europees i xineses", podria tenir un impacte "especialment negatiu" sobre l’economia espanyola i europea, atesos els elevats vincles comercials existents i la forta concentració del subministrament d’alguns béns estratègics.