La Caixa integra Saba a Interparking i passa a tenir el 18% del grup belga

Criteria podrà nomenar dos consellers en l’òrgan de govern de la companyia propietat d’AG Insurance i la gestora de fons APG

La Caixa integra Saba a Interparking i passa a tenir el 18% del grup belga
2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Criteria, el braç inversor de La Caixa, ha tancat la cessió de Saba, la companyia d’aparcaments, al grup belga Interparking, propietat d’AG Insurance i la gestora de fons APG, del qual ara passarà a ser accionista amb el 18%. Criteria posseïa un 99,52% de Saba i, després de l’acord, passa a tenir el 18% del capital de la firma belga en el consell d’administració, format en l’actualitat per 11 membres, del qual podrà comptar amb dos representants. L’impuls de les negociacions per a la venda de la firma d’aparcaments a aquesta companyia, que duraven anys, s’emmarca en el canvi de rumb estratègic després de l’arribada d’Ángel Simón com a conseller delegat a principis d’any.

Segons Criteria, l’acord, sobre el valor del qual no ha volgut pronunciar-se, li permet "monetitzar part de la seva inversió en Saba, a més d’atorgar-li una participació destacada del 18% a Interparking". L’operació donarà lloc a un operador paneuropeu del sector, amb una cartera de més de 2.000 aparcaments, i prop de 800.000 places i de 8.000 punts de recàrrega elèctrica a 16 països d’Europa i l’Amèrica Llatina.

Cartera de capital privat

La participació de CriteriaCaixa a Interparking passarà a formar part de la cartera de capital privat del hòlding, una de les novetats incloses en el nou pla estratègic 2025-2030. Aquesta cartera aglutina les inversions en companyies no cotitzades tant a Espanya com internacionalment. La previsió de CriteriaCaixa és que aquesta cartera arribi a un valor estimat de 4.000 milions d’euros el 2030.

Els últims anys, Saba, dirigida per Josep Martínez Vila i presidida per Salvador Alemany, treballa en la nova mobilitat per adaptar les seves infraestructures a la ciutat als nous hàbits de consum dels clients, com els magatzems de companyies de comerç electrònic.

Notícies relacionades

Interparking, que es va fundar fa uns 60 anys, com Saba, explota aparcaments a les principals ciutats europees. Té presència a Espanya, Bèlgica, Països Baixos, Alemanya i Àustria (com Contipark), Itàlia, França, Polònia i Romania.

L’operació amb Interparking s’assembla a la que La Caixa va protagonitzar quan va vendre Agbar i es va convertir en accionista de Suez, la compradora, amb un 5%, que va vendre el 2022. Isidre Fainé, president de CriteriaCaixa, destaca que "amb aquesta operació, Saba s’integrarà en un actor paneuropeu en la gestió d’aparcaments, amb capacitat per competir a escala global i amb un projecte industrial de llarg termini. Al seu torn, l’acord permet a CriteriaCaixa impulsar l’enfortiment de la indústria europea en un sector tan estratègic per a l’economia com el de la gestió d’infraestructures per a la mobilitat". Per la seva banda, Simón remarca que aquest acord "està plenament alineat amb el pla estratègic 2025-2030 de CriteriaCaixa, centrat en la creació de valor a través de l’aposta per empreses de sectors estratègics i el desenvolupament industrial futur mitjançant la inversió en nous sectors i projectes". Criteria, en el seu pla estratègic, es proposa augmentar el valor brut dels seus actius d’aquí al 2030 des dels actuals 27.000 milions d’euros fins als 40.000 milions.