L’IPC alimentari descendeix l’1,8%, la taxa més baixa en gairebé tres anys

El cost de la vida en general es va encarir un 1,5% al setembre, amb el transport i l’electricitat afavorint la frenada

L’IPC alimentari descendeix l’1,8%, la taxa més baixa en gairebé tres anys

EUROPA PRESS - Archivo

1
Es llegeix en minuts
Paula Clemente
Paula Clemente

Periodista

Especialista en Consum, start-ups, sector emprenedor

ver +

Vaticinava, fa uns dies, una font relacionada amb la indústria del gran consum que la dada que publicaria ahir l’Institut Nacional d’Estadística (INE) sobre la inflació dels aliments al setembre probablement donaria una grata sorpresa. No anava errat, aquest expert. L’alimentació segueix encarint-se, però ho fa cada vegada menys.

En concret, l’índex de preus de consum (IPC) alimentari es va situar en l’1,8% el novè mes de l’any, en comparació amb l’encariment que presentava aquest mateix indicador el setembre del 2023. I això implica no només reduir en set dècimes la mateixa comparativa feta a l’agost o arrossegar a la baixa (fins a l’1,5%) el cost de la vida en general, sinó situar-se en la taxa d’inflació alimentària més discreta en gairebé tres anys, després d’haver-se elevat aquest indicador per sobre del 10% durant molts mesos.

Notícies relacionades

És, de fet, precisament per l’encariment acumulat que aquesta dada té les seves ombres. Perquè que el preu de l’alimentació pugi un 1,8% significa, alhora, que la cistella de la compra és aproximadament un 30% més cara que el 2020. Malgrat tot, en el Ministeri d’Economia, Comerç i Empresa estan més que satisfets amb la dada. Sobretot tenint en compte que l’1,8% publicat ahir contrasta amb el 10,5% de fa un any.

En aquest sentit, segons l’INE, és especialment remarcable el que passa al terreny dels olis i els greixos. L’oli d’oliva continua sent, avui, un 10% més car del que ho estava el setembre de l’any passat (és a dir, costa gairebé el doble que el 2022), però això és relativament poc en comparació amb el 53% d’encariment mitjà que s’acumulava, fins ara, el 2024. El mateix passa amb la pizza i la quiche, els articles a base de cereals en general, els productes lactis, la mantega o els llegums, hortalisses i la fruita, tres categories més sobre les quals posa atenció l’INE per explicar la frenada en l’escalada de preus de l’alimentació.

Temes:

IPC