El mercat elèctric tindrà preus cada 15 minuts a partir del març

El canvi s’hauria de traduir en tarifes més barates per als consumidors

El mercat elèctric tindrà preus cada 15 minuts a partir del març

JUNTA DE ANDALUCIA

1
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

A partir del 18 de març que ve, l’electricitat en el mercat majorista tindrà un preu diferent cada 15 minuts, en comptes de cada hora, com passa actualment. És a dir, en comptes d’haver-hi 24 preus al dia (un per cada 60 minuts), n’hi haurà un total de 96, cosa que a la pràctica s’hauria de traduir en preus de l’electricitat més barats per als consumidors. Aquesta és, almenys, la intenció de l’operador del mercat ibèric (OMIE), segons va revelar la seva directora d’Operació, Yolanda Cuéllar, durant la seva intervenció al Congrés Anual de Cogeneració.

La proposta d’OMIE veurà la llum a finals d’aquest mes o principis del següent. I en el procés encara podria tenir alguna modificació, ja que una vegada publicada serà sotmesa a consulta pública per rebre els comentaris dels diferents agents del mercat (durant un termini d’un mes) i després d’aquest tràmit requerirà els informes del regulador espanyol –la Comissió Nacional dels Mercats i de la Competència (CNMC)– i portuguès –Entidade Reguladora dos Serviços Energéticos (ERSE)–, que seran també sotmesos a una fase de consulta pública.

Notícies relacionades

En qualsevol cas, la reforma està en marxa. L’operador del mercat ha estat fent proves des del març i Red Eléctrica adaptarà els seus processos al nou model el pròxim 1 de desembre. La seva implantació serà simultània a Espanya i Portugal i l’objectiu és harmonitzar el sistema elèctric ibèric amb la resta del continent. Però, alhora, també permetrà gestionar millor la incertesa que produeix un sistema elèctric amb una alta proporció de renovables.

El preu de l’electricitat en el mercat majorista es determina a través d’una subhasta diària (coneguda en l’argot del sector com a pool) en què els venedors i compradors negocien els preus de l’electricitat per intervals d’una hora.