Sector immobiliari
La contractació d’oficines a BCN recupera els nivells prepandèmia
La superfície comercialitzada fins al setembre és gairebé un 50% superior a la del mateix període del 2023, segons la consultora CBRE
El mercat d’inversió guanya força amb 353 milions, el 37% més
Les empreses vinculades a les ciències de la vida es mostren especialment actives
Una de les últimes operacions ha sigut la compra d’un edifici del WTC d’Almeda Park a Cornellà
Auge. El mercat d’oficines de Barcelona recupera els nivells prepandèmia. La contractació superarà els 215.000 metres quadrats de gener a setembre, segons assenyalen les previsions de CBRE, companyia internacional en consultoria i serveis immobiliaris. En el tercer trimestre, la contractació d’oficines ha superat els 60.000 metres quadrats, amb la qual cosa manté el ritme de contractació del segon trimestre, una xifra pràcticament un 70% superior a la registrada en el mateix període de l’any anterior. La superfície comercialitzada en els nou primers mesos de l’any és gairebé un 50% superior a la del mateix període de l’any passat i està pràcticament un 10% per sobre de la mitjana dels últims cinc anys.
Aquest dinamisme del mercat de contractació s’ha traslladat també a la inversió, "tot i que encara de manera tímida", amb un volum de 353 milions d’euros en els tres primers trimestres de l’any, una xifra que supera ja en un 37% la inversió total registrada el 2023. En tot cas, la tendència ha continuat en l’últim trimestre amb operacions com la compra per part d’Alting d’un immoble al passeig de Gràcia, artèria en la qual no es produïa una transacció d’aquest tipus des del 2017, i un altre a l’avinguda Diagonal.
"Sens dubte, les operacions de gran dimensió ajuden a absorbir l’estoc disponible, però encara falta consolidar el ritme d’entrada de demanda i escurçar el temps de tancament de les operacions per arribar als nivells previs a la pandèmia", segons Lindy Garber, directora d’Advisory & Transaction Services-Investor Leasing de l’oficina a Barcelona de CBRE.
Esplugues Campus
Les empreses vinculades a les ciències de la vida es mostren especialment actives, com mostra el ritme de comercialització d’Esplugues Campus, que comptarà ja amb els seus dos primers inquilins i gairebé 9.500 metres quadrats llogats, o l’operació d’AstraZeneca amb el prelloguer de la meitat de l’edifici Estel en la primera meitat de l’any.
Aquesta transacció va en línia amb la tendència nacional d’operacions de lloguer de gran mida (per sobre dels 5.000 metres quadrats de superfície). Entre el gener i el setembre, Barcelona va registrar cinc operacions amb superfícies per sobre d’aquesta xifra. A més de l’operació d’AstraZeneca, destaca també el lloguer de més de 6.000 metres quadrats per part de la Diputació de Barcelona a Green Business District. A aquestes grans operacions se n’hi sumen 10 més que superen els 2.500 metres quadrats, gairebé el doble de les firmades en el mateix període del 2023.
Quant a mercats, el 22@ segueix en la via de recuperació i, igual com en el primer semestre, representa una mica més d’un 30% de la superfície llogada, en línia amb la mitjana habitual d’aquest mercat. Malgrat haver augmentat lleugerament la taxa de disponibilitat de la zona central (CBD) amb noves entregues en els últims mesos, aquesta amb prou feines supera el 6% (6,2%) al tancament del tercer trimestre, i descendeix fins al 2,1% en els edificis de Grau A. La poca disponibilitat i la qualitat de nous desenvolupaments ha impulsat a l’alça les rendes, amb xifres puntuals per sobre dels 40 euros per metre quadrat en el CBD. És el cas de Diagonal Vertical, l’antiga seu de Banc Sabadell, que Hines comercialitza a una mitjana de 40 euros per metre quadrat.
Operacions de més volum
El bon comportament del mercat de contractació s’ha vist reflectit també en el volum d’inversió en oficines, que en el tercer trimestre va superar els 180 milions d’euros, gairebé 7 vegades més que els 27 milions registrats en el mateix període d’un any abans. Entre gener i setembre, la xifra es va situar en els 353 milions d’euros, un 37% més que en tot el 2023.
Notícies relacionadesAquest increment es deu en gran manera al tancament d’operacions de més volum, amb un tiquet mitjà de 45 milions d’euros en l’últim trimestre. Una de les últimes operacions ha sigut la compra per part del fons francès Corum de l’edifici número 4 del World Trade Center (WTC) Almeda Park a Cornellà, llogat a Revlon amb un contracte de llarg termini.
"El capital domèstic ha sigut el més actiu en les operacions registrades fins al setembre, amb més del 80% del volum transaccionat. De tota manera, cada vegada hi ha més capital internacional interessat a Barcelona, com demostra l’operació de WTC Almeda Park. De cara al 2025, esperem encara més presència d’aquest tipus de compradors", assegura el director de Capital Markets Barcelona de CBRE, Álex Pazos. Quant al tancament d’any, CBRE preveu que el sector d’oficines assoleixi un volum d’inversió al voltant de 500 milions d’euros, més del doble de les xifres registrades el 2023, però encara per sota dels màxims del 2021.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia