Apunt

Hisenda per quatre

Hisenda  per quatre
1
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Encara trigarem setmanes, si no mesos, a conèixer més detalls del denominat finançament singular per a Catalunya pactat entre el PSC i ERC. El president Salvador Illa va fer aquesta setmana al Parlament un apunt sobre aquesta matèria, al defensar que cal "multiplicar per quatre" l’Agència Tributària de Catalunya (ATC).

I és que el fet que Catalunya, a través d’aquest organisme, gestioni, liquidi, recapti i inspeccioni tots els impostos és un repte monumental, reconegut per la consellera d’Economia, Alícia Romero, i pel mateix Illa. Això requereix redimensionar l’ATC. I de manera substancial perquè l’objectiu final és sumar uns 30.000 milions que rep en l’actualitat per transferències a compte d’impostos estatals (IRPF o IVA) fins a arribar a uns 60.000 milions, o sigui passar del 50% cedit al 100% i sota la seva gestió.

Notícies relacionades

De tota manera, el primer pas, com estableix el pacte entre els socialistes i els republicans, ha de ser l’impost de la renda (IRPF), que paguen uns 4 milions de catalans, del total d’uns 20 milions a tot Espanya; i suposarà més de 23.000 milions gestionats, a partir del 2026, sumats als propis i cedits. En l’actualitat, a més de successions i donacions i de transmissions patrimonials, que són tributs cedits, l’ATC també gestiona impostos propis com la taxa turística, la del joc o la de begudes ensucrades, cosa que suposa uns 4.700 milions.

No és estrany que el president apostés per quadruplicar els recursos d’aquest organisme, que es va crear el 2007 i que va començar a funcionar l’any següent amb un total de 350 persones. Això suposa passar de la plantilla actual de 852 persones a almenys més de 3.000 persones i el pressupost anual, que s’acosta a 90 milions, haurà de superar els 360 milions. Un salt monumental. Realment un esforç titànic que sembla lògic que es basi a atraure empleats de l’Agència Tributària estatal (AEAT), que disposa d’una experimentada plantilla de gairebé 4.000 persones a Catalunya. Veurem.

Temes:

Hisenda