Sentència sobre la conciliació
El Suprem avala ampliar el permís de maternitat a famílies monoparentals
L’alt tribunal reconeix el dret d’estendre la durada a 26 setmanes per evitar que els nadons amb un progenitor siguin discriminats davant la resta
El Tribunal Suprem ha reconegut el dret de les famílies monoparentals a estendre de 16 a 26 setmanes el permís de maternitat per evitar que els seus nadons es vegin discriminats respecte a altres nens, els progenitors dels quals disposen entre els dos d’una baixa d’aquesta durada. El tribunal estableix que aquesta és la interpretació que s’ha de donar al permís regulat a l’Estatut del Personal Públic i ha d’estendre’s a la resta de treballadors.
La Sala ha donat així la raó a una professora a la qual la Direcció Provincial d’Educació de Valladolid va rebutjar la seva sol·licitud per ampliar el permís de maternitat de 16 a 24 setmanes per tractar-se d’una família monoparental. Un jutjat del Contenciós Administratiu va donar la raó a la mare, a l’entendre que aplicar la normativa vigent a un únic model de família biparental era clarament discriminatori, però el Tribunal Superior de Castella i Lleó va anul·lar la sentència i va confirmar la resolució administrativa.
La Sala del Contenciós del Suprem posa amb aquesta sentència fi a la disparitat de criteris entre diferents tribunals superiors i interpreta a favor de les famílies monoparentals l’article 49 del Text Refós de la Llei de l’Estatut Bàsic de l’Empleat Públic que regula els permisos de naixement previstos per a la mare biològica i l’altre progenitor. Aquest article concedeix un permís de 16 setmanes per a ella, en què 6 són obligatòries per als dos progenitors immediatament després del part.
La igualtat dels nounats
Per a l’alt tribunal, entre els interessos en joc els del menor han de prevaler sobre la resta, "perquè, en tot cas, el que està en joc és la igualtat entre els menors nounats, evitant l’aparició de qualsevol forma de discriminació per raó de naixement, i per qualsevol altra condició o circumstància personal o social (article 14 de la Constitució), segons hagin nascut en un tipus o altre de família".
La sentència, de la qual és ponent Pilar Teso, explica que "el tipus de família no pot, per tant, determinar la diferència de tracte". Acordar el contrari que ha fixat faria que "el nascut en una família monoparental gaudeixi de la cura, atenció i protecció familiar (que estableix l’article 68 del Codi Civil) per un temps molt inferior, 16 setmanes, que tindria si hagués nascut en una família biparental, 26 setmanes". Per a la Sala, es tracta d’"una discriminació entre menors que es qualifica pel perjudici indubtable que pateixen els que es veuen privats aviat de les cures que dispensen amb la seva presència constant algun dels seus progenitors".
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Tres hores que van canviar el Barça
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia