Trobada econòmica a Santander

El Govern i les empreses familiars segellen la pau després d’anys de tensió

Hereu allarga la mà als assistents al congrés de l’IEF i Rivera agraeix l’«acostament»  promet una rebaixa fiscal si arriba a l’Executiu

Feijóo promet una rebaixa fiscal si arriba a l’Executiu

El Govern i les empreses familiars segellen la pau després d’anys de tensió
2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

El Govern i les empreses familiars firmen la pau després d’anys de tensió. Aquesta és la sensació imperant en el 27è Congrés de l’Institut de l’Empresa Familiar (IEF), que ahir i avui se celebra a Santander, malgrat que el president del Govern, Pedro Sánchez, torna a faltar per sisè any consecutiu a la cita anual amb l’organització que reuneix més d’un centenar d’empreses, entre les quals s’inclouen Mercadona, Santander, Puig, Acciona i Barceló. La bona sintonia es va escenificar ahir amb la intervenció del ministre d’Indústria i Turisme, Jordi Hereu, que va estendre la mà als empresaris, i la resposta d’aquests, que van agrair al ministre el seu «acostament».

«Volem treballar amb vostès i col·laborar amb vostès perquè són imprescindibles per als reptes i les oportunitats que tenim», va reconèixer el ministre als prop de 650 assistents, inclosos representants institucionals, líders empresarials i experts. La rèplica, del president de l’associació, el primer mandatari de la companyia cervesera propietària d’Estrella Galicia (Hijos de Rivera), Ignacio Rivera, va ser immediata: «De vegades, com a empresaris, ens sentim frustrats. Veure aquest reconeixement i afecte i aquest acostament és el que pretenem. I és un honor per a mi», va dir en el seu primer congrés com a president de l’Institut, càrrec que ostenta des del maig.

Precisament va ser en aquell moment de canvi directiu quan es va produir el gir de guió en la relació entre el Govern i l’empresa familiar, amb l’assistència del dirigent socialista a l’Assemblea de l’Institut, que se celebra, també amb caràcter anual, a Madrid, i que va coincidir en el temps amb l’inici del mandat de Rivera. Fonts de l’associació reconeixien dies després d’aquesta data l’aproximació de Sánchez amb els empresaris, que va quedar plasmada tant en el discurs, en què va demanar la col·laboració publicoprivada com a manera de defensar la democràcia, com en el fet que el president del Govern decidís quedar-se al còctel posterior amb els empresaris durant més d’una hora.

També fan aquesta lectura alguns dels empresaris més coneguts reunits al Palau d’Exposicions i Congressos de la ciutat càntabra, que afegeixen que a Espanya s’ha produït una «dissociació» entre la política i l’economia, al més pur estil italià, on durant anys la política va tirar per un camí molt polaritzat i l’evolució econòmica va seguir el seu curs de manera independent.

Notícies relacionades

Aplaudiment de l’auditori

D’altra banda, el president del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo, malgrat que havia advertit que no tenia intenció d’«afalagar els representants de l’empresa familiar», va aprofitar per anunciar una rebaixa fiscal si rep «l’encàrrec dels espanyols de governar i la majoria absoluta al Congrés dels Diputats». Però va ser quan va afirmar que no concep que «la política econòmica es redueixi al fet que el governant ordeni i l’empresa pagui i que falten empreses i sobren molts ministres» que va fer arrencar l’aplaudiment de bona part de l’auditori.

Temes:

Pimes