Nit de l’Empresa

Illa contraposa davant els empresaris el seu Govern al d’Ayuso

Les institucions "han de servir per generar consens", no crispació, afirma el president

El líder de la patronal Cecot adverteix que «no es pot menysprear el diàleg social»

Illa contraposa davant els empresaris el seu Govern al d’Ayuso
2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Davant centenars d’empresaris convocats per la patronal vallesana Cecot, que aquest any van celebrar l’edició 29 de la seva Nit de l’Empresa, a l’Auditori de Barcelona, el president Salvador Illa va posar ahir el seu Govern com a exemple en contraposició al d’Isabel Díaz Ayuso a Madrid. Després de titllar d’"irresponsable" la plantada de la presidenta madrilenya al president del Govern, Pedro Sánchez, que l’havia convocat, Illa va defensar "institucions que han de servir per generar consens" i evitar la crispació.

Durant el seu discurs va agrair les paraules del president de Cecot, Xavier Panés, que va reclamar "una reforma urgent de l’administració" per reduir l’excés de burocràcia, entre altres qüestions. Aquests són canvis que no es fan "ni en un dia, ni en una setmana ni en un mes, però que cal fer", va afegir el president. Panés, de tota manera, també va retreure que l’Executiu central prengui decisions que afecten l’empresariat sense tenir-lo en compte, com la reducció de la setmana laboral a 37,5 hores. "No es pot menysprear el diàleg social", ja que fer-ho "suposa un retrocés cap a fórmules pretèrites i ineficaces", sentencia, seguint la línia de la gran organització a la qual estan associats, Foment del Treball.

Recuperar el lideratge

Illa va reiterar la necessitat que Catalunya recuperi el lideratge econòmic que va cedir en favor de Madrid; i va recórrer al símil futbolístic per descriure la seva fórmula: "Volem guanyar el partit del lideratge econòmic jugant millor que els altres, no amb joc brut, perquè sabem fer-ho... I menys comprant l’àrbitre", va fer broma el cap de l’Executiu català.

Malgrat les bones dades macroeconòmiques de Catalunya, el president va recollir el guant del president de Cecot, que li va recordar el descens de la productivitat així com l’estancament de la renda per càpita, i va apostar per la indústria, igual com va fer el representant patronal i com, en un altre discurs previ al seu, va afirmar el ministre d’Indústria i Turisme, Jordi Hereu.

Illa va assegurar que el seu Govern mantindrà una actitud de col·laboració, tot i que al final "tot diàleg ha d’acabar en la presa de decisions" i l’assumpció de responsabilitats. I va apostar per la "pedagogia" i grans debats i grans solucions, com el finançament de Catalunya –que també va defensar Panés– o la immigració, sense "caure ni en la demagògia ni en la sobreexcitació".

Notícies relacionades

A més d’Illa i Hereu, van participar en l’acte el president del Parlament, Josep Rull; el delegat del Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB), Pere Navarro, i els consellers d’Economia, d’Empresa i de la Unió Europea i Acció Exterior, Alícia Romero, Miquel Sàmper i Jaume Duch, respectivament, entre altres autoritats.

El president de Cecot, que va admetre les bones dades econòmiques en general, va alertar del risc de caure en l’autocomplaença i va avisar de llasts com l’absentisme "desbocat", la falta de mà d’obra i l’envelliment poblacional. "La indústria és la solució", va destacar el representant de la patronal, un lema a què es van afegir tant el president de la Generalitat com el ministre d’Indústria.