L’FMI revisa a l’alça fins al 2,9% el creixement del PIB espanyol el 2024
L’organisme preveu el repunt més alt entre les economies desenvolupades / També crida l’atenció sobre la taxa d’atur, el 12,2% el 2023, la més alta dels països avançats i emergents
Per tercera vegada des de començament d’any, el Fons Monetari Internacional (FMI) ha tornat a revisar a l’alça les previsions per a l’economia espanyola per a aquest any. L’Informe de Perspectives Mundials (WEO, per la seva sigla en anglès) publicat ahir eleva en mig punt, fins al 2,9%, el creixement del PIB espanyol previst per a aquest any (dues dècimes per sobre de la previsió oficial del Govern, del 2,7%) i situa Espanya com l’economia amb més creixement entre totes les economies desenvolupades, per davant dels EUA (2,8%). Alhora, no obstant, l’FMI també assenyala Espanya com el país amb més taxa d’atur entre totes les economies –desenvolupades i també emergents– que es detallen en el WEO.
L’Informe de Perspectives Mundials es va fer públic ahir a Washington en el marc de l’Assemblea Anual de l’FMI i del Banc Mundial que té lloc al llarg d’aquesta setmana. El document manté en el 2,1% la previsió de creixement de l’economia espanyola per al 2025, la mateixa taxa que l’FMI projectava en el seu últim informe, de juliol. De cara a l’any vinent, les previsions de l’organisme internacional situen el Canadà al capdavant de les economies desenvolupades (amb un creixement estimat del 2,4%), per davant dels EUA (2,2%) i d’Espanya (2,1%). A mitjà termini, es preveu una taxa de creixement del PIB espanyol de l’1,6% per al 2029.
El Ministeri d’Economia va mostrar ahir la seva satisfacció per la revisió a l’alça del creixement per al 2024 practicada per l’FMI. "És una de les majors revisions a l’alça entre les principals economies desenvolupades, cosa que converteix Espanya en la gran economia que més creix aquest any", va remarcar el departament que dirigeix Carlos Cuerpo. "Espanya, així mateix, continuarà liderant el creixement entre els principals països europeus, amb un increment previst del PIB més de tres vegades superior a la mitjana de la zona euro", van afegir. De cara al 2025, "l’economia espanyola continuarà liderant un any més el creixement entre les principals economies europees", valora el ministeri.
La fotografia sobre Espanya que ofereix el WEO no només treu el seu costat bo (creixement del PIB), sinó que també mostra el costat menys positiu: tot i que es preveu que la taxa d’atur baixarà des del 12,2% de la població activa el 2023 fins a l’11,6% el 2024 i l’11,2% el 2025, Espanya continuarà sent l’economia amb més percentatge de persones aturades de totes les analitzades per l’FMI (desenvolupades i en emergents), només per darrere d’Ucraïna (12,7% el 2025), però per davant de Grècia (10,1%).
Perspectives mundials
En les seves projeccions sobre inflació, l’FMI preveu que la taxa mitjana de l’IPC baixarà des del 3,4% del 2023 al 2,8% el 2024 i l’1,9% el 2025. A més, l’economia espanyola conservarà i augmentarà el seu saldo positiu de la balança per compte corrent, des del 2,7% del PIB el 2023 al 3,4% el 2024 i el 3,2% el 2025.
L’Informe de Perspectives Mundials situa en una mitjana de l’1,8% el creixement de les economies desenvolupades per al 2024 i el 2025. Per al conjunt de les economies emergents o en la via de desenvolupament, es projecta una desacceleració des del 4,4% del 2023 al 4,2% el 2024 i el 2025.
Projeccions per als EUA
En el nou informe de previsions mundials, el creixement projectat per als EUA el 2024 s’ha revisat ara a l’alça, fins al 2,8%, dues dècimes més que en el pronòstic de juliol. A més, es preveu que el creixement es desacceleri fins al 2,2% el 2025.
Notícies relacionadesEn la zona euro, el creixement sembla haver arribat al seu punt més baix el 2023, amb una taxa del 0,4%. En tot cas, l’avenç del 0,8% que ara es projecta per al 2024 és una dècima inferior al que s’apuntava al juliol. Per la seva banda, la previsió d’un creixement de l’1,2% per al 2025 queda tres dècimes per sota de la que es va publicar al juliol. Així, les perspectives de creixement del PIB han empitjorat per a Alemanya, fins a un 0,0% aquest any i 0,8% el 2025 (davant el 0,2% i l’1,3% que s’apuntava al juliol).
En el cas de la Xina es projecta una desacceleració gradual. Malgrat la persistent debilitat del sector immobiliari i de la baixa confiança dels consumidors, es preveu que el creixement passarà del 5,2% del 2023 al 4,8% aquest any i el 4,5% el pròxim.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034