Femcat defensa "apujar els salaris" abans que reduir les hores de treball
Guixà considera que les empreses poden ajudar a la integració dels immigrants i evitar d’aquesta manera que la cultura catalana "es dilueixi"
Contundent, el president de la fundació d’empresaris Femcat, Oriol Guixà, va titllar ahir d’"error" la decisió del Govern de reduir la jornada laboral. "El que cal fer és apujar els salaris, no reduir les hores", va assegurar a preguntes dels periodistes durant la presentació del fòrum que celebraran el 12 de novembre a Barcelona coincidint amb els 20 anys de l’organització. A més, va considerar una assignatura pendent evitar que "es dilueixi" la llengua, la cultura i la manera de ser catalanes amb la immigració. Al seu parer, l’empresa pot exercir un bon paper en la integració juntament amb el tercer sector, amb el qual ja mantenen converses, "perquè el treball és la millor via d’integració".
Respecte a la reducció de jornada, Guixà, que és president de La Farga, considera essencial parlar de productivitat. "La gent el que no pot és pagar. I és més important això que reduir les hores".
Millorar la productivitat
La pujada salarial ha de fer-se a través de millores de la productivitat, per a la qual cosa és bàsic reduir l’absentisme, que en les administracions, va assegurar, arriba a taxes del 20%. Guixà va rebutjar la tesi de la ministra de Treball, Yolanda Díaz, que la reducció d’hores augmentarà la productivitat. Guixà opina que la millora de la productivitat ha de venir de reduir l’absentisme i que evolucionin les relacions laborals des de la perspectiva de la productivitat. I la base, va afegir, és que el que la gent necessita "és ingressar més diners i, per tant, pel mateix treball haurien de cobrar més".
El president de Femcat va explicar que una de les preocupacions de l’organització és la cohesió social i, en aquesta línia, detecten un important repte que és "la falta d’integració de la llengua de tots els nouvinguts i de la cultura, de l’emprenedoria, l’assumpció de riscos, tot el que ha fet de Catalunya un país industrial i emprenedor". Tot això "es dilueix" per l’arribada massiva de persones d’altres països.
Notícies relacionadesAl fòrum s’aprofitarà per posar sobre la taula qüestions que, segons Femcat, queden pendents respecte als seus eixos fundacionals el 2004. A més de l’estancament del PIB per càpita, destaquen com a reptes de futur la immigració, la inestabilitat geopolítica i la intel·ligència artificial. Al llarg de la jornada del 12 de novembre, que se celebrarà al Petit Palau del Palau de la Música Catalana, hi participaran catalans que són a l’estranger per donar la seva visió sobre el que ha de fer el país per ser líder.
Entre d’altres, hi intervindran el vicepresident de Google i líder de l’equip de producte d’intel·ligència artificial, Xavier Amatriain; Joan Cañellas, conseller delegat de Ficosa Nortamérica; Albert Esplugas, cap de relacions d’analistes d’IA generativa de serveis web d’Amazon; Ramon Pastor, director general mundial d’impressió de 3D metalls i director general del Centre Internacional de HP a Barcelona, i Israel Ruiz, president d’Engine Ventures i exvicepresident del MIT, entre d’altres. Obrirà les sessions el president del Parlament, Josep Rull, i les tancarà el president Salvador Illa.
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia
- Trapero aposta per un increment dels Mossos per rebaixar el crim