L’empresa familiar demana que no es comprometi la competitivitat

Felip VI destaca la "implicació i esforç" de les companyies, que critiquen l’alta "pressió fiscal" que hi ha a Espanya

L’empresa familiar demana que no es comprometi la competitivitat
2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

Impostos sí, però sense posar en perill la competitivitat del teixit empresarial. Això va venir a dir el president de l’Institut de l’Empresa Familiar (IEF), Ignacio Rivera, durant la clausura del 27è Congrés Nacional de l’Empresa Familiar, que durant dilluns i ahir es va celebrar a Santander i en la qual es va escenificar la pau social entre les empreses familiars i el Govern. La pròxima cita anual se celebrarà a Burgos.

"Els empresaris també som aquí per pagar impostos perquè això genera benestar social, però siguem conscients de la competitivitat de les empreses. Si ja hem avançat en mesures mediambientals, salarials i impositives, tot té un límit. No podem avançar en tot alhora", va advertir el també president de l’empresa propietària de la cervesera Estrella Galicia (Hijos de Rivera).

En declaracions als mitjans de comunicació, posteriorment, Rivera va aclarir que el que no agrada als empresaris és que el país tingui "la pressió fiscal més gran" i al seu torn també "la complexitat més gran de mesures normatives" respecte a d’altres. "No ens queixem de pagar impostos; ens queixem de pèrdua de competitivitat. Si les regulacions d’energia verda condicionen la teva competitivitat i la pressió fiscal condiciona la teva competitivitat, caldrà mirar-ho perquè competim amb altres països europeus i amb gent que no té aquestes regulacions o aquestes normatives".

El representant de les empreses familiars va demanar "consens" als partits polítics. "Que no ens ho posin més difícil", va reclamar el dirigent gallec, davant la ministra de Seguretat Social, Elma Saiz, que va participar en la clausura del fòrum, juntament amb el rei Felip VI; el president de l’Institut Jacques Delors i ex primer ministre d’Itàlia, Enrico Letta, i la presidenta de Cantàbria, María José Sáenz de Buruaga.

Saiz va reiterar el missatge de suport del Govern espanyol –avançat dilluns pel ministre d’Indústria i Turisme, Jordi Hereu– a l’empresa familiar, que va qualificar com "l’ànima del teixit productiu d’Espanya" i "prioritat per al Govern". "Les pimes són focus en tots i cadascun dels ministeris que conformen aquesta coalició", va reiterar. A més, la ministra va afirmar que més d’un terç del Pla de Recuperació i Resiliència s’ha dirigit a les pimes, a les quals arriben dos de cada cinc euros de les convocatòries resoltes. "No abaixarem la guàrdia", va dir.

Motor econòmic

Felip VI va agrair a les empreses familiars la seva "implicació" i "esforç" com a "pilar fonamental" de l’economia i de la societat. "Sou el motor que mou la nostra economia i el principal ocupador en el sector privat. Aquesta realitat mostra la vostra importància no només per al creixement econòmic del nostre país, sinó també per a les persones", va afegir.

Notícies relacionades

El Rei va destacar la implicació d’aquestes companyies amb el seu territori i la seva visió de llarg termini, "que converteix els municipis que compten amb empreses familiars en enclavaments o pols amb clares oportunitats de progrés i creixement", així com la seva "pressió creixent" per adaptar-se i diferenciar-se en un "context econòmic complex".

Letta, autor d’un informe sobre com s’ha de millorar la competitivitat europea, va demanar que s’acceleri pel que fa a la integració dels tres sectors que es van quedar fora del mercat únic (finances, telecomunicacions i energia).