Repsol congela dues inversions a Tarragona per la taxa a les energètiques

La multinacional diu que el "populisme fiscal" compromet el futur de la indústria

Repsol congela dues inversions a Tarragona per la taxa a les energètiques

Alberto Ortega - Europa Press - Archivo

1
Es llegeix en minuts
Jan Magarolas

Tarragona aguanta la respiració davant l’amenaça de Repsol de retirar les inversions milionàries previstes a Catalunya si l’impost del Govern central a les energètiques acaba sent permanent. La multinacional espanyola va fer ahir aquest anunci després de saber la intenció de l’Executiu de convertir en continu un impost que va néixer a finals del 2022 amb la voluntat de ser temporal. La pròrroga que ha permès el Congrés dels Diputats, però, dona una mica d’aire al Govern i als partits per pactar el projecte de llei. Junts va anunciar que no recolzarà l’Executiu en la votació, i ara tot depèn de les negociacions que obri el Govern amb els altres partits.

L’impost a la banca i les energètiques, conegut com l’impuestazo, amb una caducitat prevista el 31 de desembre d’aquest any, ha posat en perill les dues inversions que tenia previst fer Repsol al Polígon Químic Nord de Tarragona, concretament a El Morell, valorades en 1.100 milions. Es tracta de la construcció d’una ecoplanta per produir metanol i bimetanol renovable a partir de residus no reciclables, pressupostada en 800 milions, i l’electrolitzador més gran d’Espanya per a hidrogen verd, associat a aquesta planta, amb 150 MW de capacitat i 300 milions d’euros.

Notícies relacionades

"Si es penalitzen les empreses que aposten per Espanya, inverteixen en el país, creen riquesa i llocs de treball i no ens deixen competir en igualtat de condicions, paralitzarem les nostres inversions", asseguren fonts de Repsol. La multinacional afirma que aquest impost a les empreses energètiques "redueix" la rendibilitat de les inversions i "penalitza" l’esforç per a la transformació i descarbonització dels seus complexos industrials fins al punt de posar-los "en perill".

En aquesta línia, el conseller delegat de Repsol, Josu Jon Imaz, va carregar contra la decisió del Govern de fer permanent l’impost en el sector energètic i la banca i ha qualificat aquesta decisió de "populisme fiscal".

Temes:

Repsol Govern