La Cambra avisa de la falta de treballadors qualificats en la construcció

L’organisme revisa a l’alça la seva previsió de creixement del PIB català, al 3% aquest any

La Cambra avisa de la falta de treballadors qualificats en la construcció
2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Cambra de Comerç de Barcelona ha revisat a l’alça les seves previsions de creixement per a l’economia catalana i preveu que aquest any el PIB augmentarà un 3%, cinc dècimes més del que estimava l’organisme fa tres mesos. Per a l’any que ve les estimacions les mantenen en un 2%, per sobre del que es preveu en la mitjana de la Unió Europea.

La "mirada és positiva", segons va afirmar el president de l’entitat, Josep Santacreu, si bé les dades podrien ser millors si el sector de la construcció hi contribuís més. I una de les pedres que té a la sabata és la falta de professionals qualificats, que segons la Cambra està sent un llast per a la seva expansió.

La falta de perfils, sobretot formats, per treballar en un sector que durant l’última dècada s’ha caracteritzat per pagar uns sous per sota de la mitjana i dures condicions físiques és un lament des de fa temps en boca dels empresaris del gremi. I es comença ja a visualitzar en els quadres macroeconòmics de previsions que elabora trimestre a trimestre l’economista en cap de la Cambra, Joan Ramon Rovira.

La construcció registrarà aquest any un augment de la seva activitat del 2,7%, si es compleixen els vaticinis de la Cambra, enfront d’un 2,9% de la indústria i un 3,2% dels serveis. La bretxa preveuen que s’engrandeixi l’any que ve, quan les estimacions són del 2%, 2,4% i 2,6%, respectivament.

I això en plena recta final del desplegament dels fons Next Generation europeus, que s’han de mobilitzar abans del 2026, i amb la promesa en l’horitzó de diverses administracions d’incrementar la construcció d’habitatge públic. A Catalunya, Salvador Illa s’ha compromès a edificar 50.000 habitatges abans del 2030. "¿Qui els construirà?", es pregunten des de la Cambra de Comerç.

Aquesta tensió provocada per la falta de professionals ja es visualitza, com va passar amb els cambrers i altres professionals de l’hostaleria just després del final de les restriccions per la covid, en les dades salarials. Segons els càlculs elaborats per la Cambra, el salari per hora efectiva treballada ha augmentat un 6,6% a l’obra respecte al que es pagava abans de la covid, a preus constants. En el conjunt de l’economia ha crescut un 2%.

Les empreses del gremi tenien marge per incrementar sous. Segons l’última enquesta de costos laborals de l’INE, referent al segon trimestre del 2024, la construcció, dels tres grans sectors, continua sent el que pitjor paga (2.226 euros bruts al mes), menys que en els serveis (2.300 euros) i substancialment menys que en la indústria (2.729 euros).

Notícies relacionades

Nedar a contracorrent

Si el sector que més preocupa a la Cambra és la construcció, el que més destaca és la indústria. Després d’un parell d’anys especialment damnificada pels increments de costos energètics, apressats per l’inici de la guerra a Ucraïna, les factories catalanes tornen a agafar velocitat. Nedant així a contracorrent respecte al que està fent el mateix sector a Europa, que tendeix a l’estancament.