Rodríguez aposta per blindar el parc públic d’habitatge "a perpetuïtat"

Sumar s’uneix als socis d’investidura i a l’oposició en les crítiques contra la ministra

Rodríguez aposta per blindar el parc públic d’habitatge "a perpetuïtat"
2
Es llegeix en minuts

Isabel Rodríguez, ministra d’Habitatge i Agenda Urbana, va insistir una vegada més, en aquesta ocasió en la seva compareixença al Congrés dels Diputats, en la necessitat de "blindar a perpetuïtat la protecció dels habitatges del parc públic", mesura que va ser inclosa en la llei d’habitatge aprovada el 2022, però que el Tribunal Constitucional va eliminar al maig després del recurs d’inconstitucionalitat presentat per la Junta d’Andalusia.

La ministra creu que hi ha una "gran majoria" que dona suport a la idea que l’habitatge protegit ho hagi de ser de per vida i que després de diversos anys no sigui desclassificat i passi al mercat lliure, com ha succeït en els últims 30 anys, motiu al qual culpa que Espanya no disposi d’un gran parc públic d’habitatge. Rodríguez va reconèixer que en aquesta matèria les "comunitats autònomes tenen molt per dir", tot i que espera que l’acord sigui unànime.

La ministra va situar l’operació Campament, a Madrid, com a exemple per al desenvolupament d’habitatge públic: "Després de 30 anys hem aconseguit desbloquejar aquest desenvolupament, que es convertirà en un nou barri que habitaran 25.000 persones, que es construirà sobre sòl públic que ha adquirit aquest Govern i on el 100% dels habitatges tindran la condició d’assequibles". En aquesta línia, Rodríguez va assenyalar que utilitzaran totes les seves eines, entre les quals inclou l’entitat estatal de sòl Sepes, la Sareb i l’ICO, per "per desenvolupar fórmules dirigides a garantir la funció social de l’habitatge".

La titular d’Habitatge va reconèixer en el ple del Congrés que moltes de les mesures que ja estan en marxa "no donaran els efectes de manera immediata", tot i que confia que sí que siguin una contribució per posar fi al problema d’accessibilitat a l’habitatge. "Ens permetran abans de finalitzar aquesta legislatura haver establert les bases per poder donar resposta estructural a aquest problema", va afegir.

"Brots verds"

Notícies relacionades

Rodríguez va defensar també la seva mesura més recent, el reglament per posar límit als lloguers de curta durada, que en els pròxims dies finalitzarà el termini d’exposició pública. A més, la ministra va assegurar també que ha firmat més de 500 convenis amb comunitats i ajuntaments per a la construcció de 25.000 habitatges de lloguer assequible amb càrrec al Pla de Recuperació, i 65 convenis amb entitats financeres per avalar hipoteques de joves i famílies amb menors al seu càrrec, un pla que està dotat amb 2.500 milions de l’ICO.

Una de les reaccions més dures en contra de Rodríguez la va protagonitzar Sumar, que ja abans havia alertat que les paraules de la ministra eren un "dilema" del qual pot dependre la legislatura. El portaveu de la formació en aquesta ocasió, Alberto Ibáñez Mezquita, va assenyalar que les paraules de la titular d’Habitatge li recorden els "brots verds" de Zapatero abans de l’esclat de la bombolla immobiliària i va exigir al Govern que posi en marxa un pacte d’Estat per l’habitatge.