Fiscalitat territorial

La directora de l’Agència Tributària demana calma davant el finançament singular

Fernández surt al pas de les preocupacions dels inspectors d’Hisenda 

Considera "equilibrat" el grup d’experts de la Generalitat

La directora de l’Agència Tributària demana calma davant el finançament singular
2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

La directora general de l’Agència Estatal de l’Administració Tributària (AEAT), Soledad Fernández, va demanar "tranquil·litat" al col·lectiu d’inspectors d’Hisenda davant els treballs per avançar en un "finançament singular" per a Catalunya.

Durant la inauguració del 34è Congrés d’Inspectors d’Hisenda, que se celebra ahir i avui a Còrdova, la directora de l’AEAT va sortir al pas de les preocupacions i el rebuig frontal expressats els últims mesos pel col·lectiu davant una possible fragmentació de les tasques de recaptació, gestió i control dels impostos derivada de l’acord entre el Govern i ERC per a un finançament singular per a Catalunya assolit al juliol.

Ahir mateix, en la sessió d’obertura del congrés al qual van acudir al voltant de 700 professionals, uns minuts abans de la intervenció de Fernández, la presidenta de l’associació d’Inspectors d’Hisenda de l’Estat (IHE), Ana de la Herrán, va criticar que els principis d’eficàcia i coordinació en el servei públic que guien l’actuació de l’AEAT "estan en entredit" davant la "possibilitat de dividir, fragmentar o trencar la unitat" de l’Agència Tributària.

Lleialtat institucional

"Jo demanaria tranquil·litat", va dir Fernández. "Com a directora de l’Agència, comparteixo les aportacions d’experts de diverses ideologies i pensaments polítics que destaquen el paper essencial que l’AEAT ha de continuar exercint en el futur en la gestió del sistema tributari i això és compatible, perfectament compatible, amb la idea d’avançar, de millorar en matèria de cooperació, de corresponsabilitat, i de lleialtat institucional entre els diferents nivells de l’administració tributària", va afegir la primera executiva de l’organisme.

Fernández es va referir a la iniciativa de la Generalitat de Catalunya per crear un grup d’experts per avançar en propostes per donar forma a l’esmentat "finançament singular". "Sembla, pel que hem pogut veure, que és un grup de treball bastant equilibrat", va valorar. "Suposo que, quan comenci a treballar i a elaborar algunes propostes, ens ho enviaran d’alguna manera i ho haurem d’anar analitzant", va expressar abans de demanar "tranquil·litat" al col·lectiu.

Notícies relacionades

"Ha costat 33 anys construir una organització sòlida i eficient, capaç de complir de manera molt satisfactòria la important missió que té encomanada i això ha sigut possible gràcies al treball de tots", va rematar la directora general de l’AEAT.

El 30 de juliol, després de conèixer-se l’acord entre el Govern i ERC per a la investidura de Salvador Illa, l’IHE va emetre un dur comunicat en contra de l’objectiu d’un finançament singular per a Catalunya. L’organització va considerar inconstitucional que Catalunya passi a recaptar els principals tributs estatals i va advertir que "aquesta barbàrie implicarà conseqüències terribles per a tots els espanyols".