Els savis del finançament singular

La consellera d’Economia, Alícia Romero, encara el repte d’aconseguir un nou finançament autonòmic amb la creació d’un grup d’experts sobre la qüestió, des d’acadèmics fins a exconsellers de la Generalitat Valenciana, coordinat per Martí Carnicer, que va ser secretari general d’Economia en l’època del tripartit.

5
Es llegeix en minuts
El president de la Generalitat, Salvador Illa, con la consellera de Economia, Alícia Romero

El president de la Generalitat, Salvador Illa, con la consellera de Economia, Alícia Romero / Rubén Moreno / Govern

Seguint les directrius del president Salvador Illa, que aposta per avançar en tots els temes des del primer dia del seu mandat, la consellera d’Economia, Alícia Romero, ha començat a desbrossar el tortuós camí cap a un nou finançament autonòmic. I com a pas previ, després que Illa reconegués al Parlament que caldrà "multiplicar per quatre l’Agència Tributària de Catalunya (ATC)", han posat fil a l’agulla amb la creació d’un grup d’experts. Els coordinarà Martí Carnicer, que va ser secretari general d’Economia en el tripartit, entre el 2003 i el 2010, amb Antoni Castells com a titular de la cartera i Pasqual Maragall i José Montilla com a presidents.

Aquest un retrat dels components d’aquest club de savis, alguns de pròxims o lligats al socialisme, tot i que amb algunes excepcions, com Marta Espasa, que ha estat en governs de Junts i ERC, en l’últim dels republicans; i amb un intent d’ampliació de la visió territorial, amb l’exconseller socialista d’Hisenda de la Comunitat Valenciana, Vicent Soler; o l’exdirector de l’Institut d’Estudis Fiscals (IEF), dependent del Govern central, Jesús Ruiz-Huerta, així com acadèmics especialitzats com Alejandro Esteller-Moré, Marta Vilalta i Joan Ramon Rovira.

Martí Carnicer.

Com a número dos d’Economia, Martí Carnicer, el 2009, va ser un dels protagonistes del sistema de finançament, que encara en l’actualitat està vigent, tot i que caducat i desfasat, segons la majoria d’experts. Aquest profund coneixedor de les finances territorials serà l’encarregat de coordinar aquest grup de savis. Amb origen com a militant d’UGT, del Moviment Socialista de Catalunya i després de Convergència Socialista de Catalunya, va ser membre de l’Assemblea de Catalunya en el Baix Penedès. En les eleccions municipals del 1979 va ser elegit alcalde de la seva localitat natal, el Vendrell, pel PSC-PSOE. Després va ser diputat, a més de secretari general d’Economia entre els anys 2003 i 2010. El 2013 va tornar a ser alcalde del Vendrell.

Vicent Soler.

El que fos conseller d’Hisenda de la Generalitat Valenciana durant el Govern de Ximo Puig del 2015 al 2022, Vicent Soler, a part de la seva experiència i coneixement aportarà una visió valenciana. Ja jubilat, actualment és president del Consell Social de la Universitat de València (UV), per la qual és doctor en Economia, a més de research scholar a la London School of Economics i professor titular d’Economia Aplicada a la mateixa UV, de la qual és catedràtic. És president d’ADEIT Fundació Universitat-Empresa de la Universitat de València. Abans que en l’Executiu de Puig va estar en el d’un altre socialista, Joan Lerma, com a titular de la cartera d’Administració Pública.

Marta Espasa.

Va ser la secretària d’Hisenda amb l’última consellera d’Economia d’ERC, Natàlia Mas, en l’Executiu de Pere Aragonès; que la va mantenir en el càrrec, en el qual estava des del 2018, amb Jaume Giró i abans amb Pere Aragonès com a titulars del departament. Abans, el 2018, va ser directora general de Tributs. Doctora en Economia, Espasa ha sigut membre de diversos grups d’experts per a l’elaboració de la balança fiscal de Catalunya. Ha sigut una de les protagonistes de la proposta de finançament singular elaborat pel Govern d’ERC al capdavant del qual hi havia Aragonès.

Maite Vilalta.

Maite Vilalta és investigadora i professora especialitzada en federalisme fiscal i hisendes autonòmiques i locals. Exerceix de professora titular en el Departament d’Economia de la Universitat de Barcelona (UB), on també imparteix docència en el Màster Interuniversitari en Gestió Pública i el Màster d’Hisenda Autonòmica de la UB, del qual és codirectora. Actualment també és vicerectora d’Igualtat i Acció Social a la mateixa universitat. Doctora en Ciències Econòmiques i Empresarials, és integrant de l’Institut d’Economia de Barcelona (IEB) i ha fet estades a la McGill University (Canadà). Ha ocupat el càrrec de representant de la Generalitat de Catalunya en la Comissió Mixta de Transferències Estat-Generalitat. És professora titular d’Hisenda pública a la UB.

Joan Ramon Rovira Homs.

És un dels puntals del prestigiós servei d’estudis de la Cambra de Comerç de Barcelona. És el director del gabinet d’estudis econòmics i infraestructures de la Cambra. Màster i Doctor en Economia per la Universitat de Manchester i llicenciat en Dret, és professor d’Economia en la Universitat Pompeu Fabra (UPF), vicepresident de la Societat Catalana d’Economia i vocal en diferents institucions de l’àmbit econòmic català. Entre el 2011 i el 2015, va ser coordinador del Carec (Consell Assessor del Govern de la Generalitat per a la Reactivació i el Creixement Econòmic), amb Artur Mas com a president. També va formar part de la comissió d’experts de la Generalitat per a la reforma de l’Administració pública el 2013 i el 2014 va contribuir a redactar les bases per a un nou pla estratègic metropolità de Barcelona amb l’horitzó del 2030.

Alejandro Esteller-Moré.

Doctor en Economia per la Universitat de Barcelona (UB) i màster en Economia per la Universitat d’Essex, al Regne Unit, Alejandro Esteller-Moré és catedràtic i professor a la Universitat de Barcelona. És un especialista en sistema fiscal. També és professor adjunt de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). Esteller-Moré és codirector d’investigació de l’Institut d’Economia de Barcelona (IEB) en anàlisi de sistemes fiscals i coeditor executiu d’Hisenda Pública Espanyola i editor associat d’Investigacions Regionals.

Notícies relacionades

Jesús Ruiz-Huerta Carbonell.

Catedràtic d’Economia Aplicada a la Universitat Rei Joan Carles de Madrid, va ser director de l’Institut d’Estudis Fiscals (IEF), dependent del Ministeri d’Hisenda entre els anys 2004 i 2008, amb José Luiz Rodríguez Zapatero com a president del Govern i Pedro Solbes, Elena Salgado i una curta etapa amb Cristóbal Montoro (PP) al capdavant de la cartera d’Hisenda. Ha sigut professor de la Universitat Complutense de Madrid i de Salamanca (en la qual va ser vicerector d’Economia), així com consultor de la Unió Europea (UE) i de la Cepal (Comissió Econòmica per a Amèrica Llatina i el Caribe), i professor en cursos universitaris de diversos països llatinoamericans i el Canadà. És research fellow de l’Institut Cirano del Canadà i doctor honoris causa per la Universitat Continental del Perú.