"És pura atracció de talent"

Les empreses catalanes surten a la universitat dual per cobrir les seves vacants més complexes. BonÀrea va ser pionera fa 10 anys provant a Catalunya un model que en territoris com el País Basc millora la inserció dels graduats.

"És pura atracció de talent"
2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Fa just una dècada que BonÀrea es va llançar a provar el que avui comença a enlluernar les empreses catalanes per cobrir les seves vacants més complexes: la universitat dual. Aquesta corporació agroalimentària que ocupa unes 5.500 persones a Guissona i voltants ja era pionera en formar els seus propis aprenents, cosa que després ha anat evolucionant i ara s’ha batejat com a formació professional dual. El 2005 va començar a acollir estudiants d’oficis perquè hi desenvolupessin les pràctiques i el 2015 va estendre aquesta lògica als alumnes de la Universitat de Lleida (UdL).

"En una empresa que inclou tot el que cal per produir el que després la gent es posa a la boca, necessitem tota mena de perfils. Som en una zona rural on falta gent, i per això hem de buscar-la on sigui i posar-li totes les facilitats", explica el director de recursos humans de BonÀrea, Xavier Moreno. "Aquí també necessitem experts en intel·ligència artificial per, per exemple, tenir un programa que ens digui el moment exacte en què faltarà un producte en una prestatgeria d’un supermercat".

L’esquema de la formació universitària dual és el següent: un estudiant es matricula en un grau o màster de la UdL que ja contempla part de l’aprenentatge a BonÀrea. Després passa un procés de selecció amb la companyia i li fa un contracte laboral, de formació i aprenentatge. I, depenent del grau o màster, va uns dies a classe a la universitat i després, la resta de la setmana, a treballar, amb l’acompanyament d’un tutor de dins de l’empresa.

Igual que a l’FP dual, però amb un salari conforme a la seva categoria professional. "Els nostres estudiants cobren el 75% d’una jornada completa, cosa que se sol traduir en sous d’entre 25.000 i 30.000 euros bruts a l’any", explica Moreno.

Notícies relacionades

Aquest directiu és un "predicador" de la universitat dual, com ell mateix es defineix. "És atracció de talent pura i dura", afirma. Si l’FP dual no s’ha començat a generalitzar fins fa un parell de cursos, el seu germà universitari encara va en bolquers. Des que BonÀrea va començar el programa conjunt amb la UdL, el 2015, han passat 15 alumnes per les seves instal·lacions. Per posar-ho en perspectiva, durant els últims tres anys han acollit 157 estudiants d’FP. Ara estan acollint una mitjana de dos estudiants d’universitat dual a l’any. "Si no en tenim més és perquè no s’apunta més gent als graus de la UdL", afirma. D’aquests 15, nou continuen treballant avui dia a BonÀrea i la resta no s’hi han quedat perquè han preferit buscar sort en altres companyies.

L’automobilística Seat encara no ha fet el salt al model d’universitat dual, tot i que té diverses vies pròpies per acostar l’empresa als estudiants universitaris i "no només captar el talent, sinó també formar-lo", explica la responsable d’innovació i R+D de la companyia, Anna Homs. El 2009 Seat va firmar amb la UPC un acord per constituir una càtedra universitària patrocinada per la primera. Des de llavors, cada any bequen estudiants per cursar màsters d’automoció, professors perquè portin a terme investigacions vinculades amb el camp de l’automoció o bé promouen reptes, que consisteixen a oferir premis de fins a 3.000 euros per a equips d’estudiants que desenvolupin idees aplicables a productes Seat.

Temes:

Intel Seat