Albert Civit serà el nou director general de Fira 2000

La consellera Alícia Romero en serà la presidenta, i Jordi Valls, vicepresident

L’arquitecte i antic membre de l’equip de Xavier Trias a l’ajuntament, Albert Civit. | EL PERIÓDICO

L’arquitecte i antic membre de l’equip de Xavier Trias a l’ajuntament, Albert Civit. | EL PERIÓDICO

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Albert Civit, antic gerent de l’Institut Català del Sòl (Incasòl), serà el nou director general de Fira 2000, la societat que s’encarrega de l’ampliació del recinte de Gran Via i de la remodelació del de Montjuïc. El consell d’administració de la societat, participada en un 52,42% per la Generalitat, té previst nomenar-lo en la reunió que es farà aquest dilluns, en la qual també es designarà presidenta la consellera d’Economia, Alícia Romero, segons ha pogut saber EL PERIÓDICO. Aquests canvis responen a la renovació de l’òrgan de govern d’aquesta societat al canviar el Govern després de les eleccions autonòmiques del 12 de maig passat.

La consellera, que té la intenció de seguir molt de prop l’evolució d’aquesta societat com a representant del principal accionista, segons diuen algunes fonts, rellevarà com a presidenta Josep Maria Aguirre, secretari general d’Economia en l’anterior Govern d’ERC, en el qual també va ser director general de Patrimoni. Està previst que, al seu torn, Jordi Valls, quart tinent d’alcaldia i responsable de les àrees d’Economia, Hisenda, Promoció Econòmica i Turisme a Barcelona, es converteixi en el vicepresident de Fira 2000.

A banda de la Generalitat, també participen en l’accionariat d’aquesta societat que va ser constituïda el 1993 l’Ajuntament de Barcelona, amb el 24,05%, així com l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), el consistori de l’Hospitalet de Llobregat i la Diputació de Barcelona, amb el 7,44% cada un, així com també la Cambra de Comerç de Barcelona, amb l’1,21%.

Distribució i pressupost

Arran d’aquesta distribució, la comissió executiva de Fira 2000 té sis membres en l’actualitat, tres representen la Generalitat, que ostenta al seu torn la presidència, i els ajuntaments de Barcelona i l’Hospitalet i la Cambra de Comerç en tenen un cada un. El pressupost anual de la societat, que també va col·laborar en la gestió de la rehabilitació del Recinte Històric de l’Hospital de Sant Pau o el Cibernàrium Barcelona Activa, entre altres projectes; ronda els 15 milions d’euros.

Civit, arquitecte de professió i antic membre de l’equip de Xavier Trias a l’Ajuntament, rellevarà David Poudevida, un nomenament que, al seu dia, va generar rebuig per part d’alguns dels accionistes, ja que la designació per a aquest càrrec solia consensuar-se, igual com tot el relacionat amb la Fira.

Notícies relacionades

Una de les operacions que gestionarà aquest nou directiu és la construcció d’una torre de 25.000 metres quadrats a prop del districte administratiu de la Generalitat i que estarà llesta per al 2027. Està previst que allotgi al voltant de 1.200 empleats públics a l’àrea de la Zona Franca entre Barcelona i l’Hospitalet, en la qual ja compta amb nombroses instal·lacions. Amb una inversió d’uns 68 milions d’euros, la Generalitat passarà a ser-ne el principal propietari.

Fira 2000 s’ocupa, també, de l’ampliació del recinte firal de Gran Via a Barcelona i l’Hospitalet, que sumarà 60.000 metres quadrats a les actuals instal·lacions, fins a arribar als 300.000 metres quadrats, amb la qual cosa passarà a ser un dels referents firals a escala global; i de la remodelació del de Montjuïc. Els accionistes han d’aportar 157,9 milions entre el 2022 i el 2026, estan previstos 350 milions d’endeutament (una meitat procedent del BEI, dels que ha concedit 110 milions; i l’altra d’un crèdit bancari sindicat) i el cànon que Fira paga per l’ús de les instal·lacions augmenta gradualment dels 8 als 12 milions fins a arribar a un total de 60 milions en cinc anys. També s’espera poder captar uns 30 milions en fons europeus.