Fons europeus
El BEI estudiarà un préstec de 100 milions per a Aigua Ter-Llobregat
El Fons de Resiliència Autonòmic aborda avui el finançament de millores a les xarxes de proveïment d’aigua i la seva automatització
La Generalitat ha autoritzat a ATL un endeutament de 360 milions d’euros
El Consell d’Inversió del Fons de Resiliència Autonòmica tindrà sobre la taula en la seva reunió d’aquest dimarts l’autorització d’un préstec de 100 milions d’euros dels fons europeus Next Generation EU per a l’Ens d’Abastament d’Aigua Ter-Llobregat (ATL), amb els quals finançar millores en les xarxes de proveïment d’aigua i la seva automatització. ATL és una entitat pública que depèn de la Generalitat de Catalunya.
El Banc Europeu d’Inversions (BEI) ja destina 260 milions d’euros per a millores a les plantes potabilitzadores gestionades per ATL, per al proveïment d’aigua a la província de Barcelona.
Però el BEI també és l’encarregat de canalitzar el finançament del Fons de Resiliència Autonòmica, dotat amb 20.000 milions, a projectes d’inversió que seleccionin les comunitats autònomes. Així, ahir, en el marc d’una reunió de treball a Barcelona entre la presidenta del BEI, Nadia Calviño, i el president de la Generalitat, Salvador Illa, el banc europeu va anticipar que "s’espera que el Consell d’Inversió del Fons de Resiliència Autonòmica, en la seva pròxima reunió, es pugui pronunciar sobre aquest projecte i valorar donar inici al procés per complementar el finançament d’aquest projecte amb 100 milions addicionals. Això podria portar el total d’inversió gestionat pel BEI als 360 milions d’euros", assenyala el comunicat emès per l’organisme. El ministre d’Economia, Carlos Cuerpo, va avançar que estan en estudi projectes presentats per les comunitats per més de 1.000 milions. Entre aquests, hi ha el de 100 milions corresponent a Aigua Ter-Llobregat. El 12 de setembre, el Govern havia autoritzat a ATL un endeutament de 360 milions d’euros: 260 ja han sigut finançats pel BEI, ara s’espera que el Fons de Resiliència Autonòmica en financi 100 milions més, amb mediació de l’organisme que presideix Nadia Calviño.
Combatre la sequera
Durant la seva estada a Barcelona, Calviño va visitar l’Estació Distribuïdora d’Aigua de la Trinitat, junt amb el president Salvador Illa, i la consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sílvia Paneque. "Des del BEI, estem finançant importants inversions per millorar la gestió de l’aigua a Catalunya. Es tracta de millorar les infraestructures, modernitzar la gestió, minimitzar les pèrdues i garantir l’aigua neta i el sanejament, un tema clau per a la qualitat de vida dels ciutadans", va afegir Calviño.
Illa ha afirmat que "la sequera no és un problema estacional. Per això és tan important l’ampliació de les infraestructures hídriques, especialment en l’àmbit Ter-Llobregat. Aquesta col·laboració amb el BEI ens permetrà avançar perquè Catalunya estigui més ben preparada i ser més resilient davant els reptes climàtics".
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia