L’Estat negocia contra rellotge per perpetuar la taxa a energètiques i banca

El Govern central impulsa un paquet d’esmenes al projecte de llei de l’impost mínim del 15%, a fi de tirar endavant una reforma fiscal que permeti recaptar 4.500 milions més el 2025

L’Estat negocia contra rellotge per perpetuar la taxa a energètiques i banca
3
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

"Primer, la negociació sobre la reforma fiscal; després, el camí de despesa i després, els Pressupostos Generals de l’Estat". Aquest és el full de ruta que va descriure ahir el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, des de l’Índia, de cara a les pròximes setmanes i mesos.

El primer pas, en tot cas, s’intentarà fer avui mateix. Segons fonts de l’Executiu, el Govern, mitjançant els grups parlamentaris del PSOE i de Sumar, negociarà fins a última hora amb l’objectiu de presentar avui (abans de les 18.00 hores) la seva minireforma fiscal a través d’un paquet d’esmenes a un projecte de llei en tramitació, el que garanteix una imposició mínima global del 15% en l’impost de societats per a les multinacionals.

En aquesta minireforma el Govern inclou –sobretot però no només– la transformació en impostos permanents dels gravàmens extraordinaris sobre banca i energètiques. En tot cas, fonts de l’Executiu apunten que només es presentarà aquest paquet d’esmenes si el Govern té una mínima garantia que podrà comptar amb els vots necessaris per tirar-lo endavant (des de Podem fins a Junts, passant per ERC i el PNB, entre altres grups). En els últims dies Junts ha expressat el seu rebuig del gravamen sobre les energètiques, després que Repsol hagi amenaçat de desviar a Portugal inversions previstes a Tarragona.

Full de ruta

Per això, les negociacions s’han estat intensificant a mesura que ha anat avançant el compte enrere (el 30 d’octubre, a les sis de la tarda, acaba el termini per presentar esmenes parcials al projecte de llei esmentat). Segons fonts oficials, si a última hora no s’aconsegueix un mínim acord amb els grups, caldrà esperar a una altra "finestreta", en forma d’un altre projecte de llei en tramitació que es presti a rebre esmenes o a través d’un decret llei. Qualsevol d’aquestes fórmules hauria de permetre que s’aprovés abans del 31 de desembre, que és quan caduquen els actuals gravàmens transitoris, que el 2024 han aportat 2.859 milions a les arques públiques.

"Som conscients que es necessita aquesta majoria parlamentària per tirar endavant els nous tributs. Per això estem intentant construir consensos entorn d’aquestes dues figures", va dir ahir el ministre d’Economia, Carlos Cuerpo, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. Cuerpo va insistir que el caràcter "equilibrat" dels actuals gravàmens extraordinaris sobre banca i energètiques ha permès fer compatible més recaptació per finançar l’"escut social" del Govern contra la inflació amb beneficis històrics en les empreses dels dos sectors. Segons el ministre, el disseny dels nous tributs buscarà adaptar aquest "equilibri" a les necessitats d’inversió del sector energètic i al nou cicle (a la baixa) dels tipus d’interès, per evitar que aquests impostos perjudiquin la inversió, com denuncien les empreses afectades.

Recaptació addicional

L’objectiu del paquet d’esmenes fiscals és aconseguir el 2025 una recaptació addicional equivalent al 0,3% del PIB (uns 4.500 milions), tal com marca el compromís assumit per Espanya davant la Comissió Europea en el Pla Fiscal i Estructural 2025-2028 remès a Brussel·les el 15 d’octubre passat. A més, aquest paquet de canvis normatius és la clau que ha de permetre al Govern sol·licitar el cinquè pagament dels fons europeus (per 10.000 milions d’euros) abans d’acabar l’any.

Notícies relacionades

Així, aquesta "minireforma fiscal" no només planteja incloure la transformació en impostos permanents dels actuals gravàmens extraordinaris sobre entitats financeres i empreses energètiques. El Govern també pretén aconseguir aquesta recaptació addicional de tres dècimes de PIB a través de la retirada de les rebaixes fiscals a energia i aliments i per l’aprovació de noves figures (encara sense concretar) a les quals s’ha referit ja en alguna ocasió el president del Govern, Pedro Sánchez. També inclouria gravar la nicotina dels vapejadors, segons va avançar ahir El País.

El projecte de llei per a una tributació mínima del 15% dels grups multinacionals que hauria d’encaixar les esmenes fiscals impulsades pel Govern va ser presentat al Congrés el 6 de juny passat, per tal de ser tramitat per via d’urgència en la Comissió d’Hisenda. Des de juny, el termini de presentació d’esmenes s’ha anat ampliant una desena de vegades i, finalment, venç el 30 d’octubre. És l’únic projecte de llei de caràcter tributari que s’està tramitant al Congrés i per això no és estrany que hagi sigut elegit com a calaix de sastre en el qual ubicar la tramitació de totes les mesures fiscals que el Govern de coalició té en cartera.

Temes:

Govern