Pimec reclama que les petites empreses paguin menys impostos
Cañete demana als grups parlamentaris que portin a un projecte de llei la demanda per a les companyies que facturen menys de 10 milions a l’any
La patronal Pimec ha plantejat que les empreses que facturin menys de 10 milions d’euros anuals paguin menys impostos de societats i més deduccions fiscals en R+D per a les pimes. El president de l’organització de les petites i mitjanes empreses catalanes, Antoni Cañete, ha traslladat aquesta reivindicació als grups polítics amb representació al Congrés dels Diputats perquè introdueixin via esmena aquesta demanda en un futur projecte de llei.
«Les pimes suporten una càrrega fiscal superior a les grans empreses pel que fa a l’impost de societats», ha afirmat la patronal en un comunicat.
Aquest cap de setmana Junts per Catalunya ha celebrat el seu congrés extraordinari, en el qual els postconvergents s’han reorganitzat per mirar de tornar a ocupar una centralitat en l’espai polític. Un dels temes sobre els quals volen fer incidència per guanyar notorietat política és en la reducció d’impostos, i una de les personalitats de la societat civil convidada al conclave de Junts va ser Cañete, de Pimec, que els ha pres la paraula.
Ahir, la patronal catalana va emetre un comunicat en què va anunciar la seva voluntat que les pimes paguin menys impostos, una demanda ja coneguda en el seu full de ruta, però per a la qual ara han posat un quan i un com concrets. «En el marc del projecte de llei que busca traslladar la directiva europea sobre una imposició mínima del 15% a les multinacionals, Pimec ha instat els grups parlamentaris del Congrés dels Diputats a presentar esmenes amb l’objectiu d’aconseguir un sistema impositiu més just per a les pimes», detalla el comunicat.
La proposta d’esmenes traslladada als grups, a la qual ha tingut accés EL PERIÓDICO, proposa disminuir de l’actual 25% que paguen les companyies per l’impost de societats fins al 22%, sempre que no superin els 10 milions de facturació o al 20%, si no superen el milió d’euros de facturació.
Menys de 50 empleats
Pimec enfoca les seves reivindicacions en el segment de les considerades petites empreses. Segons la definició que regeix per a la Unió Europea, una mitjana empresa és aquella que té menys de 250 empleats i factura fins a 50 milions d’euros anuals, una de petita té menys de 50 empleats i factura fins a 10 milions d’euros i una microempresa té menys de 10 empleats i factura fins a dos milions d’euros.
També volen elevar el percentatge deduïble de la base imposable per a aquelles empreses que reinverteixin els seus beneficis. La deducció pretén ampliar-la des de l’actual 10% a un 20%, amb la qual cosa en última instància pagarien menys impostos. A canvi, des de Pimec ofereixen mantenir l’increment de fons propis sobre l’empresa durant tres anys, tret de si la companyia després acaba registrant pèrdues, i elevar les deduccions de despeses sobre el total a tributar. Actualment una pime pot deduir-se part de les despeses ordinàries com les de personal (salaris), financeres o d’R+D+I i Pimec demana acostar-se al 30%, en línia similar a altres països de l’entorn, com Portugal o França.
Des de la patronal també defensen que els derivats de la comptabilització de l’impost sobre societats i de l’impost complementari no tinguin «la consideració d’ingressos els procedents de l’esmentada comptabilització».
El responsable d’aquest contacte amb les Corts és un veterà d’aquestes: Ferran Bel. És l’home fort de Pimec a Madrid i realitzarà aquesta tasca de lobby perquè Junts i la resta de formacions facin seves les seves propostes. Prèviament, Bel havia militat en el PDeCat, del qual va ser el portaveu al Congrés abans d’abandonar la política institucional, i durant anys a CiU.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Conferència a Brussel·les ¿Què ha trencat i què pot trencar Junts en la negociació amb el PSOE? Les claus de l’estratègia de Puigdemont
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034
- Així va l’Eurolliga La quarta victòria confirma la rehabilitació del Barça