Resultats bancaris fins al setembre

El BBVA diu que insistirà en l’opa encara que la CNMC allargui l’anàlisi

El banc va guanyar 7.622 milions en 9 mesos, un 28% més que en el mateix període del 2023

El BBVA diu que insistirà en l’opa encara que la CNMC allargui l’anàlisi
3
Es llegeix en minuts
Pablo Allendesalazar
Pablo Allendesalazar

Periodista

ver +

El BBVA seguirà endavant amb l’intent de comprar el Sabadell encara que la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) decideixi finalment allargar la seva anàlisi de l’operació, en contra del que deia el banc d’esperar des de maig. "No hi estaríem d’acord, no està justificat, però continuaríem treballant amb ells", va assegurar ahir el seu conseller delegat, Onur Genç. L’organisme públic té previst decidir a mitjans de novembre si aprova la concentració amb els compromisos proposats pel BBVA per mitigar el seu impacte en la competència o la porta a la coneguda com a fase dos d’anàlisi, cosa que obriria la porta perquè el Govern –que la rebutja– li imposi condicions addicionals. Fonts al cas del procés afirmen que aquesta última és l’opció que té més possibilitats.

El banquer turc, en aquest sentit, va recordar que el BBVA té almenys dues finestres per deixar caure l’operació. En primer lloc, si la CNMC li imposa unes condicions que el banc consideri excessives. També està habilitat legalment a retirar l’opa si l’organisme de competència encara no s’ha pronunciat en el moment de tancar el període en què els accionistes del Sabadell que ho vulguin pugiun acceptar l’oferta. En qualsevol cas, Genç va negar que aquests siguin els seus "escenaris centrals".

El BBVA, així, creu que l’operació serà aprovada abans o després per la CNMC amb unes condicions "no estructurals" i assumibles, ja que va ser el que va fer l’organisme amb la fusió CaixaBank-Bankia, que va donar lloc a una entitat més gran. Així mateix, l’executiu va remarcar que no hi ha cap cas en el passat en què la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) hagi tancat el període d’acceptació d’una opa sense que Competència s’hagi pronunciat, cosa que dona entendre que confia que així sigui de nou, una fet que l’organisme presidit per Rodrigo Buenaventura no va aclarir.

El banquer va defensar el model de govern corporatiu del banc, amb una divisió de competències entre ell mateix i el president executiu, Carlos Torres Vila. El Banc Central Europeu (BCE) s’oposa, precisament, al fet que els presidents de les entitats financeres tinguin funcions executives i ultima una guia per donar un nou pas de rosca al sector en aquest sentit. En vista d’això, Genç ha defensat que el BBVA plantarà cara: "Volem seguir amb aquest model".

El conseller delegat del segon banc espanyol, alhora, va dir que està "trist" pel projecte de fer permanent l’impost a la banca presentat en la vigília pel Govern. Així, va assegurar que és "no és bo per a Espanya" perquè reduirà el crèdit.

Notícies relacionades

La xifra més alta

El BBVA va guanyar 7.622 milions entre gener i setembre, un 27,9% més que en el mateix període de l’any anterior i prop dels 8.019 milions que va obtenir en el conjunt del 2023, la xifra més alta des que es va fundar el 1857. La millora dels ingressos (18,4%) va ser molt superior a la de les despeses (10,3%), cosa que va permetre compensar les provisions més grans i va donar lloc a una millora del resultat abans d’impostos del 24,2%. La revisió de la taxa impositiva efectiva del banc va oferir a un augment més contingut del pagament de l’impost de societats (14,2%), fet que explica l’augment final del benefici. Mèxic es va mantenir com el seu principal mercat amb diferència amb 4.193 milions de benefici, un 5,6% més. Espanya va contribuir-hi amb 2.866 milions més (37,6% més).

Temes:

Govern BBVA Bankia