Fons europeus

Una cooperativa rep 40 milions de la UE per a 350 pisos socials

Sostre Cívic destinarà les vivendes a diferents perfils de propietaris o inquilins, des de joves fins a gent gran

Una cooperativa rep 40 milions de la UE per a 350 pisos socials

/ JORDI COTRINA

1
Es llegeix en minuts
María Jesús Ibáñez
María Jesús Ibáñez

Periodista

ver +

Per a joves menors de 35 anys, per a més grans de 70 o per a persones amb discapacitat intel·lectual. La cooperativa Sostre Cívic entregarà, previsiblement entre el 2026 i el 2027, unes 350 vivendes socials als futurs ocupants (ja sigui en règim de propietat o de lloguer) en, de moment, sis projectes als barris barcelonins de Sant Andreu i Sarrià, a Lleida, a Granollers, a Vilafranca del Penedès i a Manresa. Per a això, l’entitat ha aconseguit l’aportació de 31 milions del Banc de Desenvolupament del Consell d’Europa i 8,5 milions més procedents dels fons Next Generation, que distribueix en aquest cas la Generalitat. El finançament servirà també per a un setè projecte, de 111 pisos més, pendent d’acabar de definir.

Notícies relacionades

La fórmula per la qual opten els projectes és, en tots els casos, de vivendes cooperatives en cessió d’ús i a terra cedit pels respectius ajuntaments. D’aquesta manera, l’entitat passarà a gestionar, en els dos anys vinents, "un parc de més de 550 vivendes cooperatives dels aproximadament 1.200 que hi ha ara a Catalunya", remarca. El model s’inspira en els que des de fa anys ja funcionen en ciutats com Viena o països com Dinamarca i els Països Baixos.

Cada projecte, va detallar David Guàrdia, coordinador de la cooperativa Sostre Cívic, té la seva pròpia idiosincràsia. Així, per exemple, "a Lleida i Manresa es construiran amb sistemes industrialitzats per reduir temps i costos [...], i els de Granollers i Vilafranca es faran en fusta i disposaran de vehicles de mobilitat elèctrica compartida".