Espanya pressiona per aplicar l’IVA a pàgines de pisos turístics

La directiva europea preveu l’entrada en vigor de la nova fiscalitat el 2028, però el Govern central vol aplicar-lo el 2025

Espanya pressiona per aplicar l’IVA a pàgines de pisos turístics
2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez
Sara Ledo

El Govern espanyol maniobra a Europa per poder obligar a les plataformes digitals que actuen com a intermediàries de pisos turístics, com Airbnb, Booking o Vrbo (antiga Homeaway), a recaptar l’IVA d’aquests establiments com més aviat millor i, si és possible, a partir del 2025, sense haver d’esperar a juliol del 2028, que és la data prevista per la Unió Europea. L’objectiu no és cap altre que evitar el frau d’aquest impost i mirar de posar límit a la proliferació de vivendes de curta durada que promouen la saturació turística i augmenten el problema d’accés a l’habitatge a determinades zones. El Govern encara no ha aclarit si es tractarà d’un tipus de l’IVA del 10% o del 21%.

Després de més de dos anys de negociació, els països de la Unió Europea van acordar ahir aprovar un paquet de tres textos legislatius per adequar el sistema d’IVA a l’era digital. Entre les mesures s’inclou l’obligació de les plataformes digitals d’allotjaments turístics i de transport de passatgers de recaptar l’impost de l’IVA directament del client i remetre’l a les autoritats tributàries del país, tret que els propietaris dels immobles o dels vehicles s’encarreguin de fer-ho.

La proposta inicial de Brussel·les plantejava l’entrada en vigor d’aquestes regles l’1 de gener de 2025, però els països han acordat finalment retardar aquesta data fins dins d’almenys quatre anys. En concret, a partir de l’1 de juliol de 2028 es podrà aplicar de forma voluntària i a partir de l’1 de gener de 2030 de forma obligatòria. Espanya no vol esperar tant, per això ha promogut incloure una declaració en el text aprovat pels Vint-i-set per poder posar en marxa aquesta mesura "al més aviat possible", segons fonts de l’Executiu espanyol.

"Espanya dona suport a l’orientació general que es reflecteix en la proposta sobre el model de subjecte passiu considerat proveïdor previst a l’article 28 bis de la Directiva 2006/112/CE (Directiva de l’IVA). Tot i això, declara la seva voluntat d’aplicar aquest model abans de la data d’entrada en vigor de la disposició, com mesurada per simplificar la recaptació de l’IVA i també per millorar la lluita contra el frau en l’IVA, tal com es preveu a l’article 395 de la Directiva de l’IVA", diu l’escrit que Espanya ha sol·licitat el text esmentat.

Fonts diplomàtiques afirmen que no hi ha hagut oposició per part de cap estat membre a aquesta cita, la qual cosa implica que té probabilitats de tirar endavant. Al ser preguntat pels set anys que trigaria la posada en pràctica de la proposta, el vicepresident executiu de la Comissió Europea i comissari d’Economia, Valdis Dombrovskis, reconeixia que es tractava d’"un compromís polític que contempla excepcions i períodes de transició molt prolongats".

Esmena socialista

Notícies relacionades

El text que incorpora Espanya a la reforma europea coincideix, a més, amb el compromís del PSOE de traslladar "amb caràcter d’urgència" la directiva, segons es recull en una esmena del PSOE presentada la setmana passada al projecte de llei sobre fiscalitat mínima de multinacionals. El Govern no descarta fer-ho fins i tot el 2025, tot i que des del Ministeri d’Hisenda concedeixen que els terminis de tramitació d’una directiva són llargs.

La determinació del Govern sembla clara. A la ponència que ha elaborat el PSOE de cara al congrés federal (entre el 29 de novembre i l’1 de desembre, a Sevilla) s’afirma: "Augmentarem la càrrega fiscal dels usos de vivenda no residencials per desincentivar-los".