Esmorzar és un 5% més car des de la pujada del cafè, el cacau i les taronges

El preu de la xocolata ha augmentat l’últim any un 20%, mentre que el de la brioixeria i la confiteria ha crescut un 4,3%, i el d’oli d’oliva, un 10,3%

Esmorzar és un 5% més car des de la pujada del cafè, el cacau i les taronges
1
Es llegeix en minuts
María Jesús Ibáñez
María Jesús Ibáñez

Periodista

ver +

El mes passat, les taronges es van encarir un 5% en els principals supermercats espanyols: van passar dels 2,15 euros que costaven de mitjana al setembre als 2,24 euros, segons l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU). I això malgrat que inicialment la collita d’aquest any s’havia previst una mica superior a la de 2023, una circumstància que sobre el paper hauria hagut de reduir els preus. Ara, després de la dana de València, que ha afectat greument els cultius cítrics de la zona, el que és gairebé segur és que aquesta fruita estarà aquest any pels núvols. El preu de les taronges i del suc de taronja, afegit a l’increment que han acumulat altres alimentsm com el cafè i el cacau (també per raons climàtiques), han fet que esmorzar sigui ara un 5% més car que fa un any.

Notícies relacionades

"El preu d’un esmorzar tradicional, format per un cafè, llet, sucre i una torrada amb oli, s’ha incrementat de mitjana l’últim any molt per sobre de l’IPC general, que es troba en un 1,8%", constata Javier Rivas, professor d’EAE Business School. En concret, el cafè acumula un increment interanual del 4,3%, mentre que l’augment de l’oli d’oliva en el mateix període és del 10,3%. Les dades corresponen als mesos entre el setembre del 2023 i setembre del 2024, que són les últimes xifres disponibles de l’IPC. I encara gràcies que el preu de l’oli d’oliva s’ha moderat últimament per la rebaixa de l’IVA. Els preus del sucre i de la llet, que s’han mantingut estables, han evitat que el conjunt es dispari.

Menció especial mereixen el cacau i el seu derivat, la xocolata, produccions que aquest any s’han reduït a nivell mundial, també per culpa del fenomen climàtic del Niño. Les males collites han provocat una falta de producte en els principals països consumidors, sobretot els occidentals, que s’ha traduït en preus mai vistos. L’última dada de l’INE sobre el cost de la xocolata indica una pujada interanual del 20,3%. El preu de la brioixeria i la confiteria ha augmentat un 4,3% l’últim any.

Temes:

IPC